Nezaspi na vavrínoch. Tu je 13 spôsobov, ako rozšíriť svoje obzory

Čo tak zmeniť doterajšiu rutinu a využiť čas tým, že sa začnete učiť niečo nové?!

V každodennom zhone je dobré zastaviť sa a zamyslieť sa nad tým, či využívame naplno všetko, čo nám ponúka dnešná doba.

Možno si to neuvedomujeme, no každý z nás má k dispozícii voľný čas. Zoberme si iba bežný deň v práci – len si priznajte, koľko vedomých či nevedomých prestávok máte na cigaretu, klebety s kolegami alebo prehliadanie sociálnych sietí. Čo tak zmeniť doterajšiu rutinu a využiť čas tým, že sa začnete učiť niečo nové?!

Je pravda, že múdrejším sa nestanete len tak zo dňa na deň. Budete si musieť cibriť svoju inteligenciu a to prostredníctvom každodenných návykov, ktoré sa vám po čase budú zdať ako samozrejmosť. Buďte zvedavý, nech sa jedná o čokoľvek. Učenie sa nekončí absolvovaním školy, ale ani získaním dobrého fleka.

Tu sú niektoré jednoduché návyky, ktoré by vám mohli pomôcť pri rozšírení vášho rozhľadu:

1. Pár nápadov na každý deň

Či už budete premýšľať o tom, ako vylepšiť vašu finančnú situáciu alebo ako riešiť banálne problémy, podstatné bude, že váš mozog a predstavivosť budú fungovať na plné obrátky. Je viac ako možné, že takýmto spôsobom natrafíte na skvelé nápady a myšlienky, ktoré si nebude na škodu zapísať.

2. Čítajte všetko, čo sa vám dostane do rúk

Vždy, keď máte čas, čítajte. Prečítajte si knihy, časopisy či e-booky. Čítajte aj noviny – pomôžu Vám získať širší obzor, naučíte sa vytvárať si vlastné názory a dokonca si budete vedieť pospájať veci zdanlivo nesúvisiace. Osvojíte si tým viac tém, ktoré budete môcť predebatovať na káve s priateľmi.

Viem, že existuje mnoho ľudí, ktorí nemajú radi čítanie a v skutočnosti si túto činnosť spájajú s nechuťou. Myslia si, že strácajú svoj drahocenný čas, ktorý by aj tak nevyužili o nič užitočnejšie. V skutočnosti netušia, o čo prichádzajú. Veď ako povedal sám R. Kiyosaki: „To, čo máte v hlave rozhodne, čo bude vo vašich rukách.“

Takže si pekne každý deň zaraďte do svojho TODO listu čítanie.

3. Miesto televízie vzdelávacie videá

Nestrácajte ani minútku svojho času pozeraním televízie. Radšej si pozrite vzdelávacie videá, ktorých na internete nádjete priam stovky.

Existuje nespočetné množstvo webstránok pre samovzdelávanie. Videá a webináre nájdete na sociálnych sieťach či Youtube. Využite to a učte sa zo skúsenosti iných ľudí.

4. Prihláste sa k odberu zaujímavých informácií

Sledujte zaujímavé stránky a skupiny prostredníctvom sociálnych sití. Ak sa zaujímate o podnikanie, ekonómiu a chcete držať krok s najnovšími udalosťami, dajte „lajk“ ekonomicky zameranej stránke a budete mať aktuálne informácie vždy po ruke. Okrem toho sa môžete prihlásiť aj na odber noviniek, tzv. newsletter – vďaka nemu dostanete na svoj e-mail stručné správy o téme, ktorá vás zaujíma.

5. Stimulujte svoju myseľ

Do svojho denného programu zaraďte aj behanie, či už ranné alebo poobedné. Jednoducho si vyberte hodinu, ktorá vám najviac vyhovuje. V prvom rade tým osviežite svoje duševné zdravie, ktoré nezaškodí mať v kondícii. Je to tiež skvelý spôsob, ako premýšľať o ťažkých rozhodnutiach a budú sa vám lepšie spracúvať ďalšie informácie. Takže si poriadne prevetrajte hlavu.

6. Absolvujte on-line kurzy

Internet nám ponúka širokú škálu kurzov, stačí si len vybrať. Väčšinou sú tieto kurzy platené, ale ak hľadáte na správnych miestach, dopátrate sa aj k free kurzom.

Vyberte si nanajvýš dva, ktoré vás oslovia a tým sa naplno venujte. Musíte to brať skôr ako zábavu, že sa naučíte niečo nové. Ale pozor – vždy sa uistite, že sa nepreťažujete, inak to skutočne nebude mať význam.

7. Obklopte sa šikovnejšími ľuďmi

Snažte sa tráviť toľko času, koľko môžete so šikovnejšími ľuďmi. Mali by ste sa stretávať s takými, ktorí vás inšpirujú. Vždy buďte pokorný a ochotný učiť sa. Ak máte naokolo ľudí, ktorí disponujú širšími znalosťami a skúsenosťami, bez obáv sa pýtajte, určite sa dozviete viac.

8. Hľadajte odpovede na svoje otázky

Máte v hlave veľa otázok a neustále bažíte po zaujímavých informáciách, no nemáte žiadne odozvy. Sledujte vašu zvedavosť a nájdite odpovede na všetky otázky, ktoré vás zaujímajú. Kto hľadá, ten nájde.

9. Naučte sa nový jazyk

,,Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Stačí si nájsť denne  15 minút a pokúste sa naučiť nové slovíčka. Každý deň skúste pridať len päť až desať slov do cudzieho jazyka, ktorý sa pokúšate naučiť.

10. Cestujte a objavujte nové miesta

Cestovanie vám pomôže stretnúť sa s ľuďmi z rôznych kútov sveta a vy sa tak naučíte opäť niečo nové. Snažte sa pochopiť kultúru danej krajiny a zbavte sa všetkých predsudkov.

Ak nemáte možnosť cestovať každý deň, aspoň sa snažte nájsť niečo vo svojom okolí. Stretávajte  sa s rôznymi ľuďmi, učte sa niečo nové o svojom meste. Je to oveľa produktívnejšie, ako zostať doma a pozerať sa na televíziu.

11. Venujte sa produktívnym koníčkom

Aké je vaše obľúbené hobby? Je to niečo, čomu sa môžete venovať každý deň a máte z toho ešte aj osoh? Napr. ak vás zaujíma marketing, snažte sa o ňom aktívne dozvedieť čo najviac a zdokonaľujte sa v ňom. Každý deň si môžete osvojiť nové marketingové zručnosti.

12. Hrajte „inteligentné“ hry

Niektoré hry, ako šach alebo scrabble pomáhajú rozprúdiť našu myseľ. Skúste napríklad hrať scrabble bez slovníka. Môžete riešiť hádanky pomocou sudoku alebo lúštiť tajničky a krížovky.

13. Používajte to, čo sa naučíte

Ak ste sa v poslednej dobe niečo naučili, uistite sa, že to zároveň využívate v praxi. Bola by škoda neaplikovať to, keď ste tomu venovali mnoho času. Nikdy sa neprestávajte učiť, je to jeden z najúčinnejších spôsobov, ako sa stať múdrejším a „konkurencieschopnejším“ na rozbúrenej biznis scéne!

Veronika Tolnayová
Veronika Tolnayová

Redaktorka Skvelej Firmy, ktorá sa aktívne zaujíma o témy ako manažment, marketing a osobnostný rozvoj.

Articles: 6
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x