Ako (ne)robiť maloobchod s obuvou?

Vojdete do nákupného centra a vedľa seba vidíte tri maloobchodné predajne s obuvou. Aj keď všetky môžu mať vysmiate predavačky, vyleštené podlahy a nablýskané predajné pulty, hospodárske zdravie každej z nich je odlišné.

Rozhodli sme sa preto nahliadnuť za oponu maloobchodu s obuvou a posvietiť si na výsledky známych hráčov v tomto segmente.

Po tom, čo sme si prostredníctvom portálu Finstat načítali hospodárske výsledky jednotlivých maloobchodných spoločností, sa nás ujal pocit prekvapenia.

Ako sme sa z dát Finstatu dozvedeli, výsledky prvej analyzovanej firmy  v biznise s obuvou – Deichmann-Obuv SK – sú za uplynulé roky viac než potešujúce. Viac ako 40 %-ná návratnosť vlastného kapitálu (tzv. ukazovateľ ROE) za posledné tri roky v súčasnosti nemá konkurenta. Aspoň nie v uvádzanom biznise s obuvou.

Keďže ukazovateľ ROE (Return on Equity) nám hovorí, koľko jednotiek zisku pripadá na jednu jednotku vlastného kapitálu, znamená to, že slovenskému Deichmanu sa vlastný kapitál cez zisky vrátil už minulý rok. Čo dodať: senzácia!

ROE v takejto výške je často príznačné pre firmy, ktoré s nízkou účasťou vlastných finančných zdrojov (podniky financované z cudzieho kapitálu) dosiahnu slušné zisky. Avšak po tom, čo sme si otvorili súvahu Deichmannu, sme zistili, že vlastné zdroje tvoria 80 % celkových zdrojov, takže riziko z nedostatku kapitálu a príliš vysokej finančnej páky firme nehrozí.

Ak sa pozrieme na výsledky konkurenčných akciových spoločností Obuv Partizánske alebo Baťa, zistíme, že sa posledné roky ponárajú v červených číslach.

Azda jedinou konkurenčnou firmou, ktorej čísla sa môžu postaviť do ringu s výsledkami Deichmannu, je košická sro-čka Rieker Obuv. Podobne ako tržby Deichmannu, aj tržby spoločnosti Rieker dosahujú stabilný medziročný rast. Naopak, tržby spoločnosti Baťa sú rok čo rok nižšie. V tomto smere sa ako výhoda spoločnosti Deichmann javia nižšie ceny, ktoré sú v hospodársky slabších časoch vyhľadávanejšie.

Ako uvádza sama spoločnosť, jej princípom je ponúkať módnu obuv  v dobrej kvalite za neporaziteľnú cenu, čo sa jej (podľa čísel vyššie) naozaj darí. Ekonomický úspech zdôvodňuje vysokým počtom predajní a následne obrovským množstvom objednaného tovaru, s čím súvisia cenové výhody.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x