8 najsľubnejších odvetví pre rozbehnutie start-upu!

Nechajte sa inšpirovať vyhodnotením ôsmich najvýdatnejších trhov pre začínajúce podniky!

Premýšľate, s čím by sa v tomto roku oplatilo rozbehnúť biznis? Organizácia IBISworld nedávno zverejnila zoznam ôsmich horúcich priemyselných odvetví, ktoré sú pre start-upy tými najzaujímavejšími – takže sa len stačí nechať inšpirovať.

Čo má týchto osem sektorov spoločného? ,,Každý z nich je roztrieštený, má nízke prekážky vstupu na trh a silný rast výnosov“, hovorí Kevin Boyland, analytik z IBISworld.

„Silný rast v rozdrobenom odvetví naznačuje vzrastajúci dopyt na trhu, na ktorom hráč nemá významný oporný bod. Prekážky na trhu sú nízke, vzhľadom k čomu má start-up potenciál zachytiť podiel na tomto rýchlo rastúcom trhu.“

Jednou z hlavných výhod súčasného biznisu je nákup a predaj tovaru on-line. Táto možnosť umožňuje i malým firmám konkurovať na nadnárodnej úrovni s pomerne malým dodatočným úsilím.

Boyland hovorí, že rok 2013 by mohol byť pre nováčikov výdatným, pretože sa po recesii a politickej neistote opäť posúvame ďalej, čoho výsledkom je oveľa viac predvídateľné podnikateľské prostredie.  Ak podnikatelia budú čakať príliš dlho, môžu minúť „okno pre vlámanie sa do týchto sektorov“.

Poďme sa teda spoločne pozrieť na odvetvia, ktoré podľa IBISworld ponúkajú najlepšie príležitosti:

1. Cloudové služby

Taktiež nazývané „virtuálne dátové miestnosti“ alebo „výpočtové mračno“ by tento rok malo vygenerovať príjmy v objeme až $728 miliónov, čo by bol až 16%-ný nárast od roku 2012. Odvetvie cloudových služieb, ktoré je okrem iného poháňané aj globálnym tlakom smerom k on-line službám, od roku 2008 zaznamenalo priemerný medziročný rast príjmov o 15,8 %.

Dostupnosť infraštruktúry ako aj programátorov by tomuto odvetviu mala umožniť prekvitať bez potreby obrovských investícií. Vzhľadom na zvyšujúci sa počet nových podnikov sa očakáva, že príjmy budú v priebehu nasledujúcich piatich rokov medziročné rásť o 14,2 %.

„Množstvo dát nahromadených ľuďmi a zariadeniami exponenciálne rastie,“ hovorí Neal, výkonný riaditeľ  Centra pre podnikanie na Univerzite Michigan. „Start-upy sa snažia nájsť riešenie, ako na tom zarábať.“

2. On-line cestovné kancelárie

Celkovo sa dá povedať, že priemyslu cestovných kancelárií sa počas recesie veľmi nedarilo, ale podľa odhadu ich príjmy v priebehu posledných päť rokov rástli priemerným tempom 3, 9%. Očakáva sa, že tržby počas tohto roka porastú až o 6,1 % .

Kamenné agentúry cestoviek sú nahradzované on-line službami, ktoré ponúkajú relatívne vysoké zisky, nízke náklady a spôsob, ako zvládnuť množstvo transakcií.

Možno ste už postrehli, že hlavní operátori obsadzujú globálne, regionálne a lokálne webové stránky s cieľom zlepšiť príjmy a získať väčší podiel na trhu – ten je rizikom no zároveň aj príležitosťou pre začínajúce firmy. IBISWorld očakáva, že odvetvie on-line cestoviek bude v najbližších piatich rokoch rásť, aj keď len ročným tempom 2,2%.

3. Vývoj sociálnych hier

Hranie počítač

Za posledných 5 rokov tento priemysel vzrástol v priemere o 184,3% ročne, pod čo sa podpísalo najmä rastúce využitie internetu a silná návštevnosť sociálnych sietí (predovšetkým Facebook)Za rok 2013 sa očakáva nárast príjmov v tomto odvetví o 31,9 % ($6 miliárd).

Entertainment Software Association pomáha novým účastníkom tým, že robí prieskum trhu pre najžiadanejšie produkty. Doug Neal však namieta: ,,Sociálne hry je dnes konkurenčne náročná á a nasýtená oblasť.“

Ronald Goettler, profesor z Rochester University odporúča, aby začínajúce firmy najskôr vyvinuli nízkonákladové skúšobné verzie, teda najprv otestovali svoje predstavy, a až potom sa pustili do ostrej verzie!

4. Konzultácie ohľadne IT bezpečnosti

Ak dôjde k veľkému a médiami hlásenému narušeniu bezpečnosti dát, toto odvetvie je doslova „na steroidoch“. V uplynulých piatich rokoch rástli príjmy tohto segmentu priemerným ročným tempom 9,8 %. Projekty by mali rásť o 8 % ročne v priebehu piatich rokov.

Goettler z  Rochester University začínajúcim podnikom odporúča, aby v porovnaní s etablovanými firmami svoje služby ponúkali za nižšie ceny, a tým si vybudovali dobré meno.“

5. Predaj obuvi on-line

Za posledných 5 rokov tento priemysel zaznamenal priemerný medziročný rast o 16,2 %, čo je viac než slušné. Každoročne viac ako 100-miliónov Američanov kupuje tovar on-line. Treba podotknúť, že topánky sú na internete druhou najžiadanejšou kategóriou tovaru (po knihách).

predaj_obuv

IBISWorld odhaduje, že príjmy v tomto priemysle budú v nasledujúcich piatich rokoch rásť v priemere o 10,2 %. Známi hráči ako Amazon a Foot Locker kontrolujú menej než 16 % tohto trhu.

„On-line predajcovia topánok sa v tomto zozname start-up odvetví postarali o najväčšie prekvapenie. Priemysel má oveľa nižšiu úroveň koncentrácie ako by sa mohlo zdať,“ hovorí Boyland z IBISWorld.

Odvetvie má ešte pred sebou viaceré výzvy: on-line predajcovia ako napríklad Zappos budú musieť zabezpečiť, aby spotrebitelia mohli vrátiť svoje výrobky lacno a pohodlne.

6. Digitálne forenzné služby

Ak vaša IT bezpečnosť zlyhá, je tu riešenie!  Prípady, kedy je výrazne narušená IT bezpečnosť, vyšetrujú tzv. digitálne forenzné služby. Tieto služby pomáhajú riešiť zločiny spáchané na PC, ako je napríklad neoprávnené získavanie údajov, bankové podvody a pranie špinavých peňazí. Za posledných päť rokov v tomto sektore vzrástli príjmy ročným tempom o 11, 9 % na $976.2 miliónov.

Trend je jasný: spotrebitelia trávia čoraz viac času on-line, a tým pádom narastá i objem elektronicky uložených informácií. Ten podľa IBISworld čaká exponenciálny rast.

Napriek tomu ale existujú prekážky: Kapitálová náročnosť a miera technologických zmien sú vysoké, takže budúce firmy sa musia odlíšiť a vstúpiť na trh s robustnou podporou a úspešným riešením. V priebehu nasledujúcich piatich rokov by príjmy v tejto branži mali rásť tempom 9,1%.

7. Prekladateľské služby

Toto odvetvie ťaží z rozpínania sa globálneho trhu. Za posledných 5 rokov tento priemysel vykázala nárast tržieb o 5,4 %. Firmy v snahe expandovať na nové trhy používajú internet ako nástroj pre zvýšenie dopytu. To si zároveň vyžaduje prispôsobenie služieb webových stránok a iných marketingových materiálov pre nové oblasti (napr. pobočka v Číne si vyžaduje preklad webstránky do čínštiny atď..)

V aktuálnom roku sa príjmy tohto segmentu môžu zvýšiť o 3,4 %. Prekladateľské služby zostávajú relatívne náročné na pracovnú silu, pričom konkurenciou sú aj softvérové programy (slovníky) a voľné internetové stránky (aj keď väčšina neposkytne kultúrny kontext ).

8. Inštalačné služby v segmente TV a domáce kiná

ovladac_tvIBISWorld tvrdí, že toto odvetvie je značne roztrieštené a má veľmi nízku úroveň kapitálovej náročnosti. 

Podľa CEA (Consumer Electronics Association) má dnes 98% amerických domácností aspoň jeden televízor, 84% vlastní DVD prehrávač alebo rekordér a 25% má domáce kino. Medziročný rast príjmov by mal počas piatich rokov dosiahnuť 4,1 % ( $12.2 miliardy).

Úskalím je, že predplatné káblovej televízie klesá: ako informuje jedna zo správ, do roku 2017 sa objem zaplateného predplatného zníži o 6 %.  Ak chce „čerstvo upečený“ podnik uspieť, musí udržať krok s rýchlym tempom technológie.

Úvodná foto: freedigitalphotos.net

Veronika Tolnayová
Veronika Tolnayová

Redaktorka Skvelej Firmy, ktorá sa aktívne zaujíma o témy ako manažment, marketing a osobnostný rozvoj.

Articles: 6
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x