10 spôsobov, ako so svojou webstránkou zarobiť peniaze

Niekoľko príkladov, ako speňažiť svoje internetové stránky.

1. PPC reklama

Ak vám niekto poradí, daj na svoj web PPC reklamu a zarábaj, zrejme sa hneď zamyslíte, čo to tá PPC reklama je. PPC je skratkou pre Pay Per Click (doslovne preložené platba za klik), čo je jeden z druhov online reklamy. Jednou z najpopulárnejších PPC reklám je Google Adsense. Ide o službu internetového giganta Google, pri ktorej zarobíte vždy, keď návštevník vašich stránok klikne na reklamu.

2. CPT reklama

CPT alebo Cost Per Thousand je cena za tisíc zobrazení reklamy. To znamená, že ak sa vaše stránky mesačne zobrazia 50-tisíc krát a CPT sú stanové na 2,99 EUR, za reklamu zobrazenú tisíc krát si môžete vypýtať 50 x 2,99 EUR = 150 EUR/mesačne.

3. Priamy banner

Hovorí sa, že ak chcete získať priamu ponuku na banner, vaše stránky by mali mať obrovské publikum. Funguje to tak, že sa s klientom XYZ dohodnete na umiestnení jeho bannerov na vašej stránke, a to za dohodnutú pevnú sumu. K najobľúbenejším formátom bannerov patrí 720×90, 120×600 či 300×250.

4. Affiliate marketing

Veľmi rozšíreným spôsobom, ako svoje stránky speňažiť, je zapojenie sa do affiliate programu. Ide o získanie provízie za sprostredkovanie predaja, či už knihy, práčky, leteniek alebo služieb. Ak prevádzkujete úspešné stránky o cestovaní, môžete spísať niekoľko článkov a nasadiť program na predaj leteniek. Ak viete ako na to, môžete dosiahnuť vysokú mieru konverzií a získať slušný príjem.

5. Pay Per Post

Pay Per Post, alebo platba za článok je kvázi kúpa public relations (PR) článku. Vyzerá to asi tak, že klient dá PR firme vypracovať článok v rozsahu A4, ktorý je následne uverejnený na tematicky podobnom webe (aj s URL odkazmi na firemný web). To znamená, že ak sa firma venuje napríklad cloud computingu, článok o cloudových riešeniach s odkazmi na firmu bude zverejnený na technologickom webe. Alebo, ak máte navštevovaný blog o zdravej výžive, môžete získať ponuku na zverejnenie PR článkov od rôznych firiem pôsobiacich v tomto odvetví.

6. Dar (donate)

K efektívnym spôsobom, ako môže stránka získať financie, sa zaraďuje aj sponzorský dar. Určite ste sa už na niektorej z internetových stránok stretli s tlačidlom „Darovať“ alebo „Podporiť“ (na zahraničných weboch Donate), prostredníctvom ktorého ste vlastníkom webu mohli poslať finančný dar.

webstránka

7. Predaj ebooku

K pomerne zabehnutým praktikám, ako speňažiť svoje internetové stránky, patrí predaj tematicky súvisiaceho ebooku, čiže digitálnej knihy.

Ako príklad môžeme uviesť stránku Problogger, za ktorou stojí Daren Rowse. Vzhľadom na vysokú popularitu svojich stránok Daren vydal 3 ebooky. Ako sám píše, aj keď bola ich cena stanovená pod 20 dolárov, niekoľko mesiacov to bol pre neho najväčší zdroj príjmov.

8. Ponuka živých školení a poradenstva

V závislosti od toho, čomu sa váš webový portál venuje, môžete zarobiť na poradenských službách. Príkladom je Chris Garett so svojou stránku www.chrisg.com, ktorý prikročil k podobnej stratégii. Garett najskôr vybudoval vplyvný blog, cez ktorý následne začal ponúkať produkty a kurzy.

9. Online školenia

Žijeme v informačnej dobe a ľudia sú ochotní zaplatiť za niečo, čo im prinesie užitočné vedomosti a zručnosti. Nečudo, vzdelanie je jedno z najväčších priemyselných odvetví sveta a rovnako to platí aj v online sfére. K dispozícii máte množstvo nástrojov, ako druhej strane predať cenné informácie: video semináre, kurzy, audionahrávky.

10. Prémiový obsah

Ak ste v tom, čo robíte, naozaj dobrý, môžete časť vašich vedomostí spoplatniť ako prémiový obsah. V praxi to funguje tak, že časť obsahu stránky je v ponuke zdarma a časť s prémiovým obsahom a rôznymi online nástrojmi je spoplatnená (buď cez sms, prípadne jednorázovým alebo paušálnym poplatkom). Predplatné prémiového obsahu môžeme už niekoľko rokov vidieť aj na slovenskom webe, a to v podobe služby Piano.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x