10 častých SEO chýb, ktorým sa snažte vyhnúť

1. Texty pre Google, nie pre ľudí

Mnoho ľudí má tendenciu vnímať obsah stránok len z pohľadu SEO. To znamená, že texty prispôsobujú pre „Google čitateľa“ a nie pre návštevníkov. To je však častá a zásadná chyba, pretože ľudia na vašich stránkach nenájdu to, čo hľadajú.

Okrem toho ich preoptimalizovaný obsah nezaujme a stránky so sklamaním opúšťajú. Dôležité je obsah cieliť hlavne pre návštevníkov webu, až potom sa ho snažiť vhodne zoptimalizovať pre vyhľadávače.

2. Nesprávne kľúčové slová

Ďalšou pomerne častou SEO chybou je nedostatočná analýza kľúčových slov. Pri voľbe kľúčových slov je treba vžiť sa do kože klienta a zistiť, akým spôsobom si vyhľadáva daný produkt, službu či firmu. Mnohí vlastníci biznisu ale volia všeobecné frázy, ktoré sú už dávno podchytené.

3. Veľmi veľa kľúčových slov

SEO trik, ktorý pred mnohými rokmi zaberal, je dnes skôr na škodu. Veľmi časté až neprirodzené používanie kľúčových slov v pätičke, záhlaví atď. vedia vyhľadávače odhaliť a zároveň potrestať. Samozrejme, na kľúčové slová netreba zabúdať, avšak prehustiť nimi vety nie je riešenie.

4. Duplicitný obsah

Ak si myslíte, že obsah môžete kradnúť z iných stránok a bezpracne ho prilepiť na svoj web, ste na omyle. Nielenže tým nič nezískate, vyhľadávače vás odhalia a penalizujú – to znamená, že na dobré umiestnenie vo vyhľadávačoch môžete zabudnúť. Dávajte si tiež pozor na duplicitné stránky – môže sa stať, že ten istý obsah sa na vašom serveri objaví viackrát.

5. Neoptimalizované fotky

Majitelia stránok zabúdajú, že nielen text, ale aj fotky majú v SEO dôležité postavenie. Nepožívajte automaticky vygenerované nadpisy IMG2587.jpg, ale fotky pomenujte (najlepšie s kľúčovým slovom). Nezabúdajte ani na alternatívny popis.

6. Pomalé načítavanie stránok

Aj ľudia z Google potvrdili, že doba načítania stránok má na poradie vo výsledkoch vyhľadávania vplyv. Nie je sa čomu diviť – Google si dáva záležať na užívateľskom pohodlí, takže stránky, ktoré takmer nenačíta, vo výsledkoch posúva nižšie.

7. Vyhýbanie sa interným odkazom

Vnútorné odkazy sú nutné z 3 dôvodov – pomôžete vyhľadávačom zistiť viac o vašom obsahu, odkaz im dáva signál, že daná stránka je pre váš web dôležitá a v neposlednom rade sa užívateľ dozvedá viac o téme, ktorá ho zaujíma. (Ale pozor na nefunkčné odkazy).

8. Nepropagujete svoj obsah

Nečakajte, že o všetkom, čo napíšete a pridáte na svoj blog, sa bude okamžite tweetovať a zdielať na Facebooku. Podpora obsahu nie je hanbou a už vôbec nie chybou. Hovorí sa, že „prevádzkovať biznis bez reklamy, je ako žmurkať na dievča v tme. Vy síce viete, čo robíte, ale nikto okrem vás to netuší.“

9. Nekvalitné spätné odkazy

Nie je odkaz ako odkaz. Predstavte si, že Mike Tyson o vás povie, že máte skvelé údery. Po jeho slovách sa budete cítiť ako nový majster boxu. No ak to o vás povie niekto neznámy, kto s boxom nemá nič spoločné, ani to s vami nepohne. Presne tak je to aj so spätnými odkazmi – vyhnite sa lacným odkazom so spamových stránok, ktoré majú nulový PageRank. To, čo potrebujete, sú kvalitné odkazy z dôveryhodných zdrojov. Myslite na kvalitu, nie kvantitu.

10. Spoliehanie sa na meta tagy

Veľa ľudí si stále myslí, že dobre štylizovaný meta popis a kľúčové slová im pomôžu dostať stránku vyššie. Chyba, chyba a chyba. V skutočnosti sú meta tagy už minulosťou – môžete ich dôkladne vypracovať, no úspech v SEO vám vôbec nemusia zaručiť.

Autor je členom zoskupenia e-zisk.sk – tvorba webových stránok, e-shopov, SEO, online marketing.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x