PROKRASTINÁCIA – Naša verná nepriateľka

Je súčasťou každého pracovného dňa. Každého z nás. Kazí, ničí, robí problémy. A predsa sa jej málokto chce a dokáže zbaviť.

Je súčasťou každého pracovného dňa. Každého z nás. Kazí, ničí, robí problémy. A predsa sa jej málokto chce a dokáže zbaviť.

Prokrastinácia je, zjednodušene povedané, odkladanie povinností na neskôr, na poobedie, zajtra, nikdy… Môže prerásť až do chorobného stavu, väčšine z nás však iba kazí produktivitu a celkový pocit z práce.

Veď to určite poznáte. Nepríjemné povinnosti prekladáte hore-dole a na miesto ich splnenia sa mení iba pozícia v diári. Úloha sa posúva deň za dňom a Vy sa jej štítite čoraz viac. Komu by sa chcelo učiť tú angličtinu, vybaviť reklamáciu, či  uzavrieť účtovníctvo za posledný štvrťrok?

Ničto, nemusíte sa ľakať. Nie ste žiadny zázrak, čudný exemplár alebo tak podobne. Jednoducho sa Vám nechce. Prokrastinujete. Tak ako všetci ostatní…

Avšak tváriť sa, že odkladanie povinností je vlastne v pohode tiež nie je správne riešenie. Som presvedčená, že cieľom každého úspešného človeka je pracovať čo najmenej s čo najlepším výsledkom.

Cieľom je teda prokrastináciu eliminovať. Na čo najmenšie množstvo. Ideálne vyhodiť úplne. Tu je 5 tipov, ako sa s ňou pobiť:

1) Každý večer si píšte svoj TO-DO-LIST. Do diára, či na papier. Je to Váš zoznam úloh a povinností na ďalší deň.
2) Najdôležitejšiu úlohu si zakrúžkujte. Je pre Vás jedna z prvoradých.
3) Najnepríjemnejšiu úlohu tiež zvýraznite. Tá je pre Vás úplne ale úplne prvá. Hneď na ráno. Podľa metódy Briana Tracyho jednoducho Pobozkáte žabu.
4) Plánujte starostlivo. Váš zoznam musí byť splniteľný a rozumne nastavený.
5) Nezabúdajte na dostatočné prestávky v práci. Únava a prepracovanosť prokrastináciu len a len podporujú.

Nepoznám veľa krajších pocitov, ako spokojnosť z naplneného a úspešne zvládnutého pracovného dňa. Preto nedovoľte, aby Vám v takomto stave lenivosť zabránila. Už týchto prvých pár jednoduchých krokov urobí Váš život produktívnejší.

Takže, máte na zajtra už svoj TO-DO-LIST?

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x