Čo je to inflácia a ako vplýva na úspory a úvery?

V súčasnej dobe sa čoraz viac skloňuje pojem inflácia. Niet sa čomu diviť, nakoľko inflácia aktuálne dosahuje rekordné hodnoty a to nielen v eurozóne, ale aj v Británii či v USA.

Čo vlastne inflácia znamená? Poďme sa na tento ekonomický pojem bližšie pozrieť.

Čo je to inflácia

Inflácia je definovaná ako všeobecný rast cien tovarov a služieb. To znamená, že keď ceny rastú, nastáva inflácia – vtedy je na nákup produktov a služieb potrebných viac peňazí, čo znamená, že klesá kúpna sila.

Na meranie spotrebiteľskej inflácie sa využíva index spotrebiteľských cien, CPI. Ten meria priemernú cenu tovarov a služieb v konkrétnych časových obdobiach. Pri meraní sa zohľadňujú rôzne druhy tovarov a služieb, ako predmety bežnej spotreby (potraviny, benzín..), predmety dlhodobej spotreby (práčka, oblečenie..) a taktiež služby (kaderníctvo, poistenie..).

Na čo všetko má inflácia vplyv

Je známe, že inflácia negatívne vplýva na naše úspory, keďže znižuje hodnotu peňazí. Jednoduchý príklad: ak máme 50 € a dnes si za tieto peniaze kúpime 40 chlebov, tak kvôli inflácii si o pár rokov za tie isté peniaze kúpime už len 32 chlebov. A ak inflácia nepominie, o rok to bude zase menej.

Keďže inflácia nahlodáva naše úspory, ochrániť sa dá iba tak, že dosiahneme úrok vyšší ako inflácia. Ak je inflácia 5 % a naše peniaze sa úročia sadzbou 3 %, tak dve percentá nám „požiera“ inflácia. Preto ak je inflácia na úrovni 5 %, je vhodné nájsť úrok aspoň vo výške 5 % a viac. Samozrejme, treba všetky investičné produkty vyberať s rozumom a nezohľadňovať len výšku úroku, ale aj riziko.

Čítaj tiež: 40 tipov, ako zarobiť peniaze navyše

To boli úspory. A aký vplyv má inflácia na úvery? Ako uvádza portál Investopedia, ak mzdy rastú s infláciou a dlžník už dlhoval peniaze pred infláciou, z inflácie profituje dlžník. Dlžník totiž dlhuje stále rovnakú sumu peňazí, no teraz má vo výplate viac peňazí na splatenie dlhu. Inflácia teda umožňuje dlžníkom splatiť veriteľom peniaze v menšej hodnote, ako mali, keď si ich pôvodne požičali.

Záver

Na záver treba dodať, že určitá miera inflácie je prospešná pre ekonomiku. Ak je inflácia mierna a konzistentná, povzbudzuje spotrebiteľov, aby nakupovali teraz a nie neskôr. Väčšina odborníkov sa ale zhoduje, že výrazný rýchly nárast cien (označovaný ako hyperinflácia) spôsobuje viacero problémov a môže viesť k politickej nestabilite. Ak ceny produktov a služieb rastú rýchlejšie, ako mzdy pracovníkov, infláciu negatívne pociťujú viaceré domácnosti. Nehovoriac o tom, že množstvu sporiteľov inflácia ukrajuje inflácia z usporených peňazí.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x