10 tipov, ako si zlepšiť náladu

Priznajme si to. Nie vždy dokážeme byť plní elánu a eufórie. Niekedy jednoducho prídu chvíle, kedy na nič nemáme náladu. Možno nás vytočil niekto v práci, pohádali sme sa partnerom, alebo nám jednoducho na výlete nevyšlo počasie. Ako si v takýchto obdobiach zlepšiť náladu? Inšpirovať sa môžete aj týmito radami:

1. Choďte von – môže sa vám to javiť ako jednoduchá rada, no pobyt na čerstvom vzduchu dokáže zlepšiť našu náladu. Takže ak už niekoľko hodín sedíte v kancelárii za počítačom, vstaňte a choďte sa prejsť do prírody alebo parku.

2. Vystavte sa zelenej farbe – psychológovia tvrdia, že zelená symbolizuje šťastie, pričom pocit šťastia dokáže aj vyvolať. Doneste si do pracovne viac zelených rastlín alebo si oblečte zelený sveter.

3. Spravte dobrý skutok – aj to, že niekomu pomôžeme, nám dokáže výrazne zlepšiť náladu. Či už niekomu podržíte v obchode dvere, alebo hodíte pár mincí pouličnému muzikantovi, tieto drobné činy povedú k tomu, že sa budete cítiť lepšie.

4. Meditujte – ak ste už niekedy meditovali, potom viete, že ide o skvelý spôsob, ako sa upokojiť a vyčistiť si hlavu. Stačí sa pokojne usadiť a zamerať sa na dýchanie. Aj takýmto vyčistením hlavy sa môžete opäť cítiť lepšie.

5. Domáci miláčik – je dokázané, že hladkanie alebo objímanie nášho štvornohého domáceho miláčika nás môže rýchlo upokojiť. Hra so psom, mačkou alebo iným domácim miláčikom dokáže zvýšiť hladiny serotonínu a dopamínu, čo sú hormóny, vďaka ktorým sa cítime pokojnejšie a uvoľnenejšie.

6. Usmejte sa – smiech nás dokáže nielen rozveseliť, ale aj zmierniť našu úzkosť. Ak máte práve zlú náladu, nájdite si nejaké vtipné obrázky alebo zábavné videá. Úsmev dokáže oklamať náš mozog a vyvolať chemickú reakciu, ktorá povedie k lepšej nálade.

7. Upracte si – aj tým, že si vo veciach spravíte poriadok, vás dokáže upokojiť a zlepšiť náladu. Niekedy si len stačí v kancelárii upratať pracovný stôl a usporiadať veci. Stojí to za pokus.

8. Cenné objatie – psychológovia dokázali, že ak na 20 sekúnd pevne objímeme osobu, ktorú milujeme, okamžite sa cítime lepšie. Dodáva nám to potrebný pocit bezpečia a lásky. A to všetko len za pár sekúnd.

9. Pustite si dobrú hudbu – pri tomto bode jednoducho nie je o čom. Určite to poznáte – pustiť si veselú pesničku je jeden z najrýchlejších spôsobov, ako sa cítiť lepšie. Tak stlačte play a zatancujte si.

10. Spravte si radosť – čo vás robí šťastnými? Dobrá kniha? Šálka bylinkového čaju? Odmeňte sa. Aj takýmto spôsobom sa dokážete vymaniť zo zlej nálady.

Použili ste niekedy niektorú z týchto techník na zlepšenie nálady? Čo sa vám najviac osvedčilo?  Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch pod článkom.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
5 1 vote
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x