Ako ušetriť peniaze v roku 2023?

Spotrebiteľské ceny sa dostali na nové maximá, čo dnes pociťujeme aj pri bežných nákupoch. Či už ide o potraviny, drogériu  alebo služby, každý z nás vníma, že sa zvýšili ceny. To väčšinu ľudí privádza k otázke: ako ušetriť?

Môžete začať tým, že sa pozriete na svoje každodenné návyky. Práve veci, ktoré robíme každý deň, majú vplyv aj na náš rozpočet, či už je to stravovanie v reštauráciách, výdavky na zábavu a podobne. Usporiť sa dá v rôznych oblastiach a viacerými spôsobmi. Takže ako ušetriť peniaze v roku 2023? Inšpirujte sa nasledovnými bodmi:

Vyhnite sa impulzívnym nákupom

Tento krásny kabát jednoducho musím mať. Aj takéto slová v obchodnom centre vedú k tomu, že nás impulzívny nákup stojí množstvo peňazí. A možno sú to vaše deti, ktoré v obchode spozorovali hračku z reklamy. Vhodné je nosiť so sebou zoznam vecí, ktoré potrebujete nakúpiť a držať sa ho. Takýmto spôsobom sa vyhnete impulzívnemu nakupovaniu.

Stop predajným mailom

Veľakrát nás k impulzívnym nákupom vedú aj e-mailové ponuky z eshopov typu „Dnes za polovicu“ alebo „Posledné kusy skladom“. Lacnejším nákupom síce ušetríme, no veľakrát danú vec ani nepotrebujeme, no necháme sa zlákať na cenu a kúpime si ju. Aby ste sa vyhli pokušeniu, riešením je odhlásenie sa z týchto newsletterov.

Spolujazda s kolegami

Dochádzate za prácou desiatky kilometrov? Skúste spolujazdu s kolegom. Možno bývate v jednom meste, no chodíte do práce na dvoch autách. V dôsledku energetickej krízy sa zvýšili aj ceny PHM, takže týmto spôsobom ušetríte množstvo peňazí.

Skúste cashback

Viete, že existujú cashback portály, ktoré vám vrátia určitú časť sumy z nákupu späť? Viacero ich nájdete aj na Slovensku. Funguje to tak, že tento cashback portál sa s províziou, ktorú mu dáva e-shop, podelí s vami. Stačí len nakúpiť prostredníctvom cashback portálu a po schválení vám pripíše späť napr. 4% z nákupu (záleží od e-shopu).

Vyhľadajte kupóny

Aby predajcovia prilákali zákazníkov, ponúkajú takzvané zľavové kupóny. Ak nakupujete v eshope, skúste dať do vyhľadávača názov tohto eshopu spolu s textom „zľavovy kod“ alebo promo kod. Stalo sa mi, že som takto našiel na jednej stránke kód na 10 %, ktorý som si pri objednávke uplatnil a ušetril.

Nakupujte lacnejšie

Na trhu dnes pôsobí mnoho predajcov, ktorý ponúkajú ten istý tovar s rôznou cenou. Je rozdiel, či kúpime tú istú kávu za 10 € alebo 5 €. A to je iba jedna položka. Pozerajte si preto akciové letáky a snažte sa nakupovať za výhodnejšie ceny.

Mnohí z nás máme uzavretých viacero poistných zmlúv. Značnú časť viete ušetriť tým, že prehodnotíte uzavreté zmluvy a zmeníte výšku krytia, pozmeníte spoluúčasť, prípadne zmeníte poisťovňu. Ideálne je, ak zavoláte svojmu finančnému agentovi a požiadate ho o zľavu. Možno budete prekvapení, no niekedy sa stačí len spýtať a zľava je na svete.

Varte si doma

Jednou z častých oblastí, v ktorej sa dá ušetriť, sú výdavky v reštauráciách. Je príjemné navštíviť obľúbený podnik, no za večeru pre dvoch často zaplatíme 40 eur a viac. Za túto čiastku dokážete doma navariť na viacero dní.

Ušetrite na energiách

Ďalším užitočným tipom, ako ušetriť peniaze, je zredukovať výdavky na energie. Sú to práve účty za plyn či elektrinu, ktoré tvoria značnú časť našich mesačných výdavkov. Ako usporiť? V tejto oblasti existuje viacero spôsobov, napríklad môžete prejsť na úspornejšie LED svietidlá, utesniť medzery na oknách alebo dverách, prípadne využiť lacnejšie tarify tým, že zmeníte dodávateľa.

Zhrnutie

Aby v našom rozpočte zostalo viac peňazí, šetrenie je jednou z možností. Ďaľšou možnosťou je navýšenie nášho príjmu. Existuje viacero spôsobov, ako zarobiť peniaze navyše. Môže to byť nová práca, písanie článkov či stráženie domácich miláčikov. Veľakrát ale nie je problémom hospodárenia náš príjem, ale často sú to nadmerné výdavky. Najlepšie, čo môžete urobiť, je vypracovať si rozpočet – spíšte si svoje príjmy a všetky výdavky a hľadajte miesta, v ktorých by ste mohli dosiahnuť úsporu.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x