Ako zarobiť na Instagrame?

Instagram je mimoriadne populárna sociálna sieť, ktorej sila pravdepodobne nepoľaví ani v najbližšom období. Aktuálne v roku 2024 má táto platforma 2 miliardy aktívnych používateľov mesačne. Dnes to už dávno nie je iba miesto na zdieľanie fotografií, ale aj obchodný priestor pre podnikateľov.

Milióny podnikateľov využívajú predajnú silu tejto platformy, od poskytovateľov služieb cez neziskové organizácie až po vlastníkov elektronických obchodov. Akými spôsobmi sa dá v súčasnosti zarobiť na Instagrame?

Influencer marketing

Stať sa influencerom je stále tou najpopulárnejšou formou, ako zarábať prostredníctvom Instagramu. Už to nemusí byť len vedľajší príjem, ale aj plnohodnotným zamestnaním. Samozrejme, nie je to také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. V podstate je to práca 24/7. Na to, aby ste si získali svoje publikum budete potrebovať investovať do tejto platformy množstvo času a úsilia.

Keď sa stanete vyhľadávaným influencerom, môžete svoj profil na Instagrame použiť na propagáciu rôznych druhov produktov. Dôležité je však mať dobrú sledovanosť a taktiež si dobre vybrať, s ktorými značkami budete spolupracovať, aby váš Instagram nepôsobil ako teleshopping.

Najlepší influenceri zarábajú tisíce dolárov za sponzorovaný príspevok. Majte na pamäti, že dostať sa do tohto bodu si vyžaduje veľa času a veľa tvrdej práce a talentu. Ako influencer je pre vás mimoriadne dôležité poznať svoje publikum. Musíte pochopiť, kto sú títo ľudia – ich záujmy, hodnoty, potreby a priania.

influencer
influencer

Affiliate marketing a social selling

Instagram skutočne predáva a je škoda to nevyužiť. Rôzne firmy poskytujú tzv. affiliate programy, vďaka ktorým môžete zarobiť peniaze cez predaj ich produktov. Za sprostredkovanie predaja v tomto prípade získavate províziu. V praxi zarábate prostredníctvom sledovateľného odkazu alebo propagačného kódu.

A ako na to? Vytvorte pútavé príspevky, aby ste mohli propagovať produkty bez toho, aby ste boli dotieravý. V každom príspevku nezabudnite ľuďom povedať, že si môžu produkt kúpiť prostredníctvom pripojeného odkazu.

Staňte sa virtuálnym asistentom influencera

Zarobiť na Instagrame môžete aj nepriamo, a to tak, že budete pomáhať influencerom. Mnoho influencerov potrebuje pomoc – s filtrovaním žiadostí o spoluprácu, plánovaním príspevkov, odpovedaním na komentáre, spúšťaním reklám atď.. Môžete im ponúknuť, že si budete za svoje služby účtovať napr. hodinovú sadzbu.

Práca na notebooku
Práca na notebooku

Písanie textov na Instagrame

Mnoho firiem či influencerov nevie, ako písať dobré a kvalitné texty. Ak vynikáte vo vymýšľaní kreatívnych textov na Instagrame, môžete svoje služby predávať týmto spoločnostiam.

Je pravdepodobné, že ak si vás firma najme na vytvorenie textov na Instagrame, bude chcieť vidieť vašu prácu. Uistite sa teda, že máte niekoľko príkladov, ktoré viete použiť ako referenciu. Koľko si účtovať za takúto službu na Instagrame? Dôležité je, aby ste si účtovali svoje odborné znalosti a nie za čas alebo za obsah.

Predaj vlastných produktov

Môžete predávať akýkoľvek elektronický alebo fyzický produkt, ktorý si sami vyrobíte alebo kúpite od dodávateľov. Napríklad si môžete dať vyrobiť originálne tričká s vlastnou potlačou alebo predávať vlastnú elektronickú knihu.

Instagram je o vizuáloch. To je dôvod, prečo krásne výrobky a fotografie vzbudia väčší záujem. Môžete tak predávať fotografie, maľby, kresby, animácie, videá a ďalšie virtuálne produkty založené na obrázkoch alebo videách. Prípadne predávajte online kurz, ako takéto video vyhotoviť. Ku každému príspevku uveďte zaujímavý titulok.

Predaj produktov typu dropshipping

Dropshipping je obchodný model, ktorý môžete použiť na prevádzku svojho obchodu bez toho, aby ste museli držať akýkoľvek inventár. Akonáhle uskutočníte predaj, váš dodávateľ odošle vaše produkty zo svojho skladu priamo k dverám vášho zákazníka. Už sa nikdy nebudete musieť starať o skladovanie, balenie alebo odosielanie svojich produktov.

Ktorá z týchto možností zarábania na Instagrame sa vám pozdáva najviac? Napíšte do komentárov 🙂

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 125
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x