Čo je to dropshipping?

Už si počul tento pojem, no nevedel si ho nikam zaradiť? V tomto článku ťa s dropshippingom zoznámime. Takže o čo ide? Čo je to dropshipping?

Ide o spôsob predaja produktov cez e-shop, avšak s tým, že využívaš sklad dodávateľa, ktorý produkt posiela priamo konečnému zákazníkovi.

Čiže zákazník si vo vašom e-shope objedná tovar a vy objednávku preposielate dodávateľovi. Dodávateľ ale neposiela tovar vám, ale zasiela ho priamo vášmu zákazníkovi s vašou faktúrou. Veľká výhoda je, že nemusíte riešiť sklad a vybavovať objednávky. Na druhej strane, nevýhodou sú nižšie marže, keďže dropshipper si dá zaplatiť za uskladnenie aj odoslanie produktov.

Takže zhrňme si to.

Výhody dropshippingu:

  • Nemusíte riešiť sklad a logistiku
  • Nie je potrebná veľká investícia (nemusíte obstarávať skladové priestory, zamestnávať ľudí a taktiež naskladňovať tovar)
  • Dá sa pracovať odkiaľkoľvek – keďže procesy ako sklad a odosielanie objednávky máte zautomatizované, môžete pracovať odkiaľkoľvek zo sveta. Stačí len prístup na internet
  • Úspora času a zameranie na marketing – keďže ste ostatné procesy outsorcovali, môžete sa naplno venovať rozširovaniu svojho e-shopu a budovaniu značky

Nevýhody dropshippingu

  • Nižšie marže
  • Reklamácie rieši väčšinou sám e-shop
  • Na SK malý počet dodávateľov (dropshipperov)
  • Neprichádzate do styku s tovarom, nedokážete ovplyvniť napr. balenie
  • Nemáte kontrolu nad prepravou

Veľakrát sa dropshipping zamieňa s ďalšou metódou vedenia e-shopu, a to preposielaním objednávok. Avšak je tu viacero rozdielov: pri dropshippingu riešite sami reklamácie a taktiež si sami určujete ceny. Pri preposielaní objednávok ceny určuje dodávateľ a taktiež pri objednávke sú údaje dodávateľa).

Dropshipping v praxi

Veľkooobchodná firma, ktorá sa špecializuje na dropshipping, vám poskytne tzv. feed s údajmi o výrobkoch, pričom tento feed si stačí naimportovať do vášho e-shopového systému a neustále budete mať od dodávateľa aktuálne informácie o produktoch. Niektorí dodávatelia dnes dokonca ponúkajú celý predajný systém, čiže e-shop už aj s tovarom, čím máte vyriešené ďalšie technické záležitosti.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x