Trápite sa s názvom pre svoju firmu? Pomôžeme vám!

Niektorí z vás si možno myslia, že meno firmy je druhoradá záležitosť, no mnoho manažérov by s vami nesúhlasilo.

V jeden večer vám v hlave skrsla perfektná myšlienka na biznis a vy ste sa rozhodli založiť novú firmu? Na jednej strane pociťujete obavy z toho, či bude úspešná, no na druhej strane máte v mysli obrovské plány a pred očami veľké očakávania.

Jeden veľký krok je už za vami – máte nápad s čím preraziť na trhu, druhý krok vás ešte len čaká – vymyslieť názov pre váš podnik. Niektorí z vás si možno myslia, že meno firmy je druhoradá záležitosť, no mnoho manažérov by s vami nesúhlasilo. Preto vám chceme uľahčiť situáciu a v článku ponúkame niekoľko rád, ako sa dopracovať k originálnemu názvu, ktorý by vám zabezpečil úspech.

Držte sa jednoduchosti. Nie nadarmo sa hovorí „v jednoduchosti je krása“. Nevymýšľame si, skutočne je to tak. Nevytvárajte dlhé krkolomné názvy, ktoré človek zabudne už po prvých pár sekundách. Vsaďte na krátky a jednoduchý štýl, ktorý bude zároveň súvisieť aj s hlavnou myšlienkou vášho podnikania.

Žiarivým príkladom vám môže byť Apple, Yahoo, MSN či Google. Však ste už o týchto spoločnostiach počuli? Sú tak „trochu“ známejšie.

Myslite aj na zahraničných partnerov a zákazníkov. V tomto prípade máte dve možnosti. Môžete svoj podnik pomenovať anglicky, čím uľahčíte situáciu aj zahraničným investorom, alebo zostať vo svojom rodnom jazyku. Ak dáte prednosť druhej možnosti, dajte si pozor, aby ste zvolili slová, s ktorými ani iné národy nebudú mať veľký problém. Predsa len by ste nechceli stratiť svojho amerického partnera kvôli tomu, že vo svojom názve máte písmenká, ktoré on nepozná a nedokáže ich vysloviť.

Nemáte žiadne nápady? Pomáhajte si akýmikoľvek slovnými hrami. Skúste si napísať nejaké chytľavé slovo alebo slovo reprezentujúce váš produkt či službu, a pozmeniť pár písmen. Či môžete vyskúšať skĺbiť dokopy dve slová alebo časť slov. Dá človeku zabrať, kým príde s niečím originálnym, no dôležité je, aby ste zapli svoju kreativitu.

Vsadiť na iniciálky vášho mena? Existuje veľa firiem, ktorých meno nie je žiadne podstatné ani prídavné meno. Jednoducho ide o krátky súhrn začiatočných písmen mien majiteľov podniku. Niekedy sa stane, že táto stratégia môže fungovať, no v takomto prípade ide o šťastie. Je náročné vytvoriť niečo imidžové len z niekoľkých písmen. Môže sa stať, že ak svoju firmu pomenujete „HPK“, zákazníci si môžu ľahko pomýliť jedno z písmen a obracať sa so svojimi požiadavkami na úplne inú firmu, či na niečo neexistujúce.

Myslíte si, že je to strata času? Názov vašej firmy reprezentuje vás, odráža vašu identitu. Venujte vytváraniu viac chvíľ, aby ste mohli byť aj za pár rokov spokojný a vychutnávať si úspech.

Michaela Rybárová
Michaela Rybárová

Študentka Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá sa zaoberá marketingom a manažmentom, no venuje sa taktiež témam súvisiacimi s diplomaciou a medzinárodným obchodom.

Articles: 20
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x