Zarobiť na internete sa dá. Tu je 25 spôsobov, ako na to

Každého zaujíma, ako si zarobiť peniaze, najlepšie rýchlo a pohodlne. Nuž, bez práce nie sú koláče a platí to aj na internete. Pokiaľ sa ale posnažíte, dokážete si online zarobiť pekné peniaze. Existuje veľa spôsobov, ako na to, niektoré sú jednoduchšie, iné zase zložitejšie.

Prečo zarábať práve na internete? Je to jednoduché:

Pasívny príjem: Aj keď budeš musieť vykonávať určitú aktivitu, napríklad starať sa o marketing, odpisovať zákazníkom na otázky, prípadne vybavovať objednávky, veľkú časť online podnikania vieš zautomatizovať.

Predstav si to napríklad na elektronickej knihe. Napíšeš 200-stranový trhák o zdravej výžive, vytvoríš si pre neho web, dáš sem formulár s online platbou, nastavíš si spárovanie faktúr a po úhrade systém ebook pošle zákazníkovi e-mailom. Ty môžeš byť práve s rodinou na dobrej večeri, keď ti len príde na smartfóne notifikácia o prijatej platbe. Áno, presne takto funguje predaj na internete, takže zarábať, aj keď spíš, nie je nič nemožné.

Nízke počiatočné náklady: nepotrebuješ v začiatkoch tvoriť obrovské investície, ako je to napríklad pri otvorení autoservisu alebo kaviarne. Základom je notebook, pripojenie na internete a chuť niečo vytvoriť. Keď otváraš reštauráciu, potrebuješ prenajať priestor, najať čašníkov, kuchára, vybaviť kuchyňu, nakúpiť stoly a stoličky atď.. Na to ti nebude stačiť 100 ani 1000 €. Na internete vieš začať okamžite.

1. Staň sa lektorom – zúžitkuj svoje skúsenosti ako lektor. Cez Skype dnes dokážeš poskytovať lekcie priamo z pohodlia domova. Môžeš na diaľku vyučovať napríklad angličtinu alebo matematiku.

2. Predávaj svoje staré veci – oblečenie, elektronika, DVD či knihy. Doma máme určite veľa vecí, ktoré sa nám len tak povaľujú po policiach. Čo tak využiť online bazár, prípadne skupiny na Facebooku a speňažiť ich? Ale pozor: nikdy nezabúdaj na náklady spojené s odoslaním (poštovné a balné), najmä ak veci posielaš aj do zahraničia.

3. Predávaj fotografie – možno si nevedel, že zarobiť na internete vieš aj predajom fotografií. Samozrejme, musí ísť o vydarené zábery, o ktoré bude záujem. Potom ich môže nahrať do niektorej fotobanky a zarábať vždy, keď si niekto tvoju fotku stiahne.

4. Začni písať články – prevádzkovatelia webových stránok hľadajú na svoje weby kvalitný obsah, takže pokiaľ vieš písať, môžeš si stanoviť cenu za normostranu a zverejniť svoju ponuku napríklad na jaspravim.sk.

5. Vytváraj webstránky – čo tak pomôcť začínajúcim podnikateľom s internetovou prezentáciou? Fungujúci web sa dá dnes vyskladať už do pár hodín. Nauč sa tvoriť stránky napríklad cez redakčný systém WordPress.

6. Staň sa virtuálnym asistentom – pracuj pre niekoho priamo z domu. Vykonávať môžete rôzne asistenčné služby, od tvorby cestovných plánov, nahadzovanie produktov do databázy až po kontrolu e-mailov.

7. Buduj blog – rád píšeš? Založ si blog a pravidelne naň prispievaj. Vyber si tému, v ktorej si doma (napríklad online marketing, chovateľstvo, cestovanie), tvor originálne príspevky a rozšír svoje články aj na sociálnych sieťach.

Pozri tiež: 10 dôvodov, prečo mať vlastný web a písať články

8. Google Adsense – keď máš návštevnosť na svojich webstránkach, zarobiť môžeš na reklamách od Google. Registruj sa do systému Adsense, vygeneruj si reklamný kód a umiestni ho napríklad pod článkami. Za každé kliknutie na reklamu dostaneš zaplatené.

9. Predávaj hudbu – rád tvoríš muziku? Čo tak začať predávať tvoju hudobnú produkciu online. Veľa firiem hľadá napríklad hudobné podklady do marketingových videí. Na predaj hudby môžeš využiť platformu bandcamp.com alebo audiojungle.net

10. Vytvor online kurz – predstav si, že si expertom na eshopy, máš 3 zabehnuté online obchody a disponuješ bohatými skúsenosťami z tejto oblasti. Vytvoriť preto môžeš kurz o predaji cez e-shop. Natočíš niekoľko tutoriálov, pridáš pracovné zošity, marketingové nástroje a tvoj digitálny produkt je na svete. Nemusíš pritom kurz ponúkať iba na vlastnej webstránke, využi platformy s online kurzami, v zahraničí je to napríklad Udemy či Skillshare.

11. Prekladaj texty – si dobrý v cudzom jazyku? Predávaj služby ako prekladateľ. Prekladať môžeš texty pre webstránky, e-knihy alebo články. TIP: Začni najprv nízkou cenou, aby si získal objednávky a skúsenosti a taktiež dobré hodnotenia.

12. Obchoduj s webmi a doménami – niektorí ľudia dokonca zarábajú tak, že kúpia hotovú webstránku s určitou históriou a predajú ju drahšie. Podobne je to s doménami – ak má doména zaujímavý názov a je voľná, stačí ju registrovať a ponúknúť na trhu za vyššiu cenu. Niektoré domény sa predávajú za stovky či tisíce eur.

13. Podnikaj na Amazone – určite si už niečo začul o podnikaní na Amazone. Amazon je najväčším internetovým obchodom sveta s množstvom produktov. Zisti, ktorý produkt je v rebríčku najpredávanejších a daj si ho vyrobiť napríklad v Číne (pod vlastnou značkou). Pridaj si maržu, sprav dobrý marketing svojej značke a pošli produkty na sklad do Amazonu. Amazon poskytuje servis, vďaka ktorému sa nemusíš starať o uskladnenie a odosielanie svojich produktov, všetko vyrieši tento obchod.

podnikanie na Amazone

14. Vytvor aplikáciu – ide o jednu z oblastí, ktorá vám môže zarobiť naozaj vo veľkom. Treba mať dobrý nápad. Keď sa appka uchutí a obletí svet, o príjem máte postarané.

15. Get Paid To – pri tejto forme zarábania robíš rôzne drobné úlohy, avšak aj za drobné peniaze. Veľa si zrejme nezarobíš, no možno ako prilepšenie to môže byť zaujímavé. Ide o prácu ako vypĺňanie dotazníkov

16. Mikropráca – rôzne služby, ako korekcia napísaných textov, prekladanie, tvorba loga či vizitiek, to všetko môžeš ponúkať na portáli Fiverr alebo Jaspravim.sk. Pridaj si inzerát s opisom, aké služby a za akú cenu ponúka a potom už len počkaj, či ťa niekto kontaktuje.

17. PR články – ak už máš blog alebo magazín, môžeš ponúknuť priestor firmám cez publikovanie PR článku. Je to taký ten platený článok s URL odkazmi na web inzerenta. Cena za takýto článok sa líši od toho, koľko čitateľov má tvoj web ale aj aké postavenie má vo vyhľadávačoch. Ak máš web s tématikou finančné trhy a investovanie, potom môžeš aj tu zverejniť svoje PR články.

18. Predaj cez eshop – ako si už možno vedel, zarobiť na internete môžeš aj predajom fyzických produktov. Tu sa ale priprav na to, že budeš musieť produkty nakúpiť a niekde ich skladovať. Taktiež musíš zabezpečiť ich doručenie, či už poštou alebo kuriérom.

19. Dropshipping – pokiaľ chceš eshop, ale nechce sa ti riešiť skladovanie, balenie a odosielanie, tak môžeš využiť Dropshipping. V tomto prípade máš zmluvu s dodávateľom tovaru, ktorý tovar expeduje priamo zákazníkovi tvojho eshopu. Šikovné, čo povieš?

20. Zarábanie cez affiliate – obľúbený spôsob zarábania na internete je aj affiliate marketing. Ide o sprostredkovanie produktov za províziu. Napríklad spravíš na blog recenziu TOP knihy 2017 a ku každej knihe pridáš link na eshop s knihami. Keď si niekto cez tvoj link knihu kúpi, dostaneš určité % z predaja.

21. Napíš a predaj ebook – si profík na webstránky? Čo tak napísať knihu o tom, ako si vytvoriť vlastný web. Alebo to pokojne môže byť dobrá detektívka. Ak vieš písať, využi to a publikuj elektronickú knihu, tzv. e-book. Stačí ju raz napísať a o pasívny príjem máš postarané. Samozrejme, na začiatku si to bude vyžadovať nemalé úsilie, no stojí to za to.

22. Staň sa influencerom – si cool?  Alebo neuveriteľne super vyzeráš? Tak potom máš určite veľa odberateľov na Instagrame. A práve takýchto influencerov vyhľadávajú rôzne firmy, ktoré chcú, aby sa ich produkt dostal k relevantnému publiku (napríklad mladí ľudia). Veľké firmy sú ochotné zaplatiť aj 1000€ za príspevok, v ktorom použiješ ich produkt.

23. Zarábaj cez eBay – peniaze si môžeš zarobiť aj na eBay aukciách, kde vieš nakúpiť veľmi lacno napríklad bižutériu alebo oblečenie. Lacno kúpiš, draho predáš. Hotovo, zárobok je na svete.

24. Ponúkaj platený obsah – čo tak uzamknúť časť obsahu z tvojho blogu a spraviť z neho prémiovú sekciu?

25. Youtube – ľudí čoraz viac zaujíma, ako sa dá zarobiť na Youtube. Nemožno sa diviť. V minulom roku bolo na YouTube každý deň potretých až 5 miliárd videí a po Google a Facebooku je to jedno z najnavštevovanejších miest na internete. Táto videoplatforma neustále rastie a s jej úspechom pribúdajú aj kreatívni youtuberi.

Ak sa do tvorby videobsahu pustíte, nezabúdajte, že nestačí spraviť jedno video. Musíte byť v tvorbe konzistentní, ak chcete zarobiť peniaze. Môžete točiť herné videá, pranky, recenzie, výukové alebo zábavné videá.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x