Čo je to dropservicing a ako funguje?

Pokiaľ viete, ako na to, dropservicing vám môže priniesť zaujímavý príjem. Tento model vám umožňuje riadiť tím a poskytovať služby vašim klientom bez toho, aby ste si museli zašpiniť ruky realizáciou.

Či už si to uvedomujete, alebo nie, sme obklopení dropservicingom vo veľkom i malom meradle. Napríklad: najmete si marketingovú agentúru, aby spravovala vaše sociálne siete a tá túto úlohu zadá nejakému freelancerovi, prípadne realizáciou poverí inú agentúru.

Kým v minulom článku sme si ozrejmili dropshipping, v tomto príspevku sa bližšie pozrieme na dropservicing.

Čo je to dropservicing?

Dropservicing, často označovaný aj ako arbitráž služieb, je obchodný model, pri ktorom spoločnosť predáva služby klientom a potom zadáva skutočnú prácu externým pracovníkom alebo agentúram, ktoré túto prácu zrealizujú za nižšie náklady. Príklad: ste firma, ktorá tvorí kvalitné logá za 200 € a na realizáciu tohto loga si nájdete profesionálneho grafika, ktorý vám logo vyhotoví za 100 €. Tým dosiahnete zisk 100 € za transakciu.

Ako to funguje?

Znie to jednoducho, no keby to bolo také jednoduché, robil by to predsa každý, no nie? Treba si ale uvedomiť, že tento model je zložený z viacerých krokov a musíte riadiť projekt od začiatku do konca.

Ako teda funguje tento proces?

1. krok: nájdete si službu, ktorú budete predávať – napríklad vývoj webstránok, grafický dizajn, správa sociálnych sietí

2. krok: nájdete nezávislého dodávateľa – niekto, kto stránku vytvorí, niekto, kto bude spravovať sociálne siete a podobne.

3. krok: nájdenie klientov – v tomto kroku predávate svoje služby potenciálnym klientom

4. krok: nastavenie ceny – v tomto kroku nastavujete cenu svojej služby a zohľadňujete náklady a možný zisk

5. krok: koordinácia projektu – komunikujete s klientom aj dodávateľom služby a zabezpečujete, aby bola služba dodaná v dohodnutej kvalite a čase.

6. krok: doručenie služby – anakoniec je tu doručenie služby zákazníkovi a prípadne jej prezentácia.

Aké sú výhody a nevýhody dropservicingu?

Medzi hlavné výhody dropservicingu môžeme zaradiť:

Nízke počiatočné náklady

Začiatok podnikania v oblasti drop servisu je nenáročný na výdavky a medzi najväčšie výdavkové položky patrí marketing či vývoj webstránky. Samozrejme, môžete si webstránku vytvoriť vo vlastnej réžii a tým náklady ešte znížiť.

Flexibilita práce

Ako to už pri online podikaní býva, vaša kancelária je tam, kde si ju zvolíte, či už je to z pohodlia vášho bytu, kaviarne alebo uprostred prírody. Na prevádzku svojho podniku potrebujete len internetové pripojenie.

Nie sú potrebné odborné zručnosti

Nemusíte byť odborníkom na služby, ktoré ponúkate. Vašou úlohou je spájať klientov s kvalifikovanými externými pracovníkmi. Treba ale dodať, že znalosť ponuky vašich služieb je veľkou výhodou, no na druhej strane to nie je nevyhnutnosť.

Nevýhody

Medzi nevýhody môžeme zaradiť dlhší predajný proces či rutinné opakovanie tých istých úloh (čo môže byť niekedy únavné). Myslieť treba aj na to, že s týmto obchodným modelom sa často spája aj časová náročnosť – vy predávate službu a ste zodpovední za jej kvalitné dodanie, čo si môže vyžadovať viac práce než v nejakom zamestnaní. Pokiaľ ste ale pripravení vyjsť zo svojej komfortnej zóny, predaj cez dropservicing môže byť pre vás zaujímavou formou online podnikania.

Zdroje: oberlo.com; penji.com

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x