Tvorba webstránky: Čo je to WordPress?

Chcete si založiť blog, firemný web alebo e-shop? Aj s týmto vám poradí WordPress. Teraz sa určite pýtate: Čo to vlastne WordPress je?

WordPress je populárny redakčný systém (tzv. CMS –Content Management System), cez ktorý viete jednoducho vytvoriť a spravovať vlastnú webovú stránku. A navyše je úplne zdarma.

Na tomto systéme dnes bežia milióny stránok po celom svete. Je jednoduchý na používanie a umožní vám vytvárať na webe stránky/sekcie, vkladať obrázky, články či rozširovať tento systém o ďalšie funkcie (cez tzv. pluginy).

WordPress šablóny

Síce administratívne rozhranie WordPressu je rovnaké, vzhľad webu sa dá jednoducho prispôsobiť cez množstvo dostupných tém/šablón Na tejto stránke nájdete tisíce WordPress šablón zdarma.

Ak vám žiadna z free tém nesedí, využiť môžete platené témy, ktoré si môžete zakúpiť napr. na Themeforest.net. Mojou obľúbenou platenou témou je DIVI, cez ktorú si formou Drag & Drop ľahko vyskladáte taký dizajn, aký potrebujete.

Themeforest.net

WordPress pluginy

Cez tzv. plugin rozšírite svoj web o ďalšie funkcie. Napríklad keď chcete do systému WordPress pridať funkcie e-shopu, môžete použiť plugin Woocomerce. Alebo ak chcete do WordPressu pridať ďalšie prvky zabezpečenia, môžete využiť plugin All In One WP Security & Firewall. Ponuku zdarma pluginov pre WordPress nájdete tu.

Niekoľko pluginov, ktoré stoja za to:

  • Yoast SEO
  • WP Super Cache
  • Really Simple SSL
  • iThemes Security
  • WooCommerce
  • Antispam Bee

Výhody WordPressu

Samozrejme, existujú aj iné redakčné systém, napr. Drupal alebo Joomla, ale WordPress patrí medzi najpopulárnejšie. Nie je to náhoda. Môže za to viacero výhod tohto redakčného systému.

V prvom rade je to všestrannosť tohto systému. Dokážete na ňom vytvoriť blog o cestovaní, firemný web, internetový obchod, portfólio web či nejakú jednoduchú landing page. Ide o šikovnú platformu, ktorá si poradí s tvorbou akéhokoľvek webu.

WordPress je taktiež užívateľsky príjemný a má responzívny dizajn, takže sa dá používať aj na mobilných zariadeniach.

Ďalšou veľkou výhodou, o ktorej sme už hovorili vyššie, je množstvo dostupných webových šablón a pluginov, ktoré si len pár klikmi pridáte na svoj web.

Výhodou aj ďalší vývoj tohto systému. K dispozícii sú aktualizácie, ktorými sa tento CMS inovuje a rozširuje o ďalšie funkcie.

Ale aby som nepísal iba o výhodách  celosvetová popularita je zároveň aj nevýhodou WordPressu, keďže sa stáva ľahkým cieľom hackerov. Škodlivý kód sa do WordPressu môže dostať aj nainštalovaním pluginu alebo témy (pokiaľ ste našli platenú tému dostupnú zdarma, určite sa jej vyhnite. Je pravdepodobné, že bude obsahovať malware).

Máte skúsenosti s týmto redakčným systémom? Podeľte sa v komentároch so svojimi skúsenosťami, radami či odporúčaniami.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x