Správny líder = zodpovedný líder!

Zrejme nikto nepochybuje, že správny manažér musí vedieť prevziať zodpovednosť za to, čomu „šéfuje“.

Či už ste hlavným nadriadeným určitého projektu, prípadne riadite zavedenie nového produktu, musíte niesť zodpovednosť za prípadný neúspech! Správni lídri sa vedia hlásiť nie len pri dobrých, ale aj zlých výkonoch. A to ich robí skutočnými vodcami!

Vyhýbanie sa zodpovednosti
Bohužiaľ v praxi môžeme vidieť veľa príkladov, kedy sa lídri v opojení svojej moci vyhýbajú zodpovednosti. Zrejme mnoho príkladov, kedy vodca dáva od zodpovednosti ruky preč, môžeme vidieť na politickej scéne. Aj keď si rôzne škandály vyžiadajú mandáty jednotlivých politikov, veľakrát sa situácia ututlá a dotyčný sa vyhne zodpovednosti.

Taktiež si nie je ťažké predstaviť poschodie s mnoha kanceláriami, kde pri otázke – kto za to môže? Každý na každého ukazuje prstom a hovorí – to on/to ona.

Ešte predtým, než by ste ako manažér po neúspechu vybuchli, zachovajte chladnú hlavu a hlavne nehľadajte vinníka. Dostávame sa tak k úprimnosti, ktorá je jednou z hlavných vlastností úspešných manažérov.

Nadriadení musia za vzniknuté škody prevziať plnú zodpovednosť skôr, než sa problémy prehĺbia.
Ešte dôležitejšia je úprimnosť lídra k samému sebe – ak sa zavedenie produktu na nový trh nevydarilo napr. pre nesprávne vyhodnotený trhový prieskum, a spoločnosť skĺzla do výrazných strát, nadriadený musí prevziať plnú zodpovednosť skôr, než sa problémy prehĺbia.

Ak ako vodca prijmeme zodpovednosť za vašu organizáciu, vyšlete ostatným signál, že ste silný líder, ktorý vie ovládať svoje činy a niesť za ne zodpovednosť!

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x