Menej pracujte a viac premýšľajte. Prinesie vám to úspech

Byť zaneprázdnený sa stalo svetovým trendom.

Ako píše Lea McLeod pre The Muse, keď bola ráno v Starbucks a obzrela sa okolo seba, zistila, že väčšina ľudí mala oblečené to, čo nosia tí najlepší podnikatelia. Zároveň si všimla, že všetci sa pozerali do svojich mobilov, so zamračeným výrazom odpisovali na správy a netrpezlivo behali prstami po displejoch.

Byť zaneprázdnený sa stalo svetovým trendom.

Len sa zamyslite: koľkokrát ste o 23:00 zobrali mobil a začali ste odpovedať na emaily? Hovoríte si, veď viac je lepšie, nie?

Nastavenie našich myslí na neustály working vám možno hovorí, že áno. Podľa výskumov je ale opak pravdou.

To, že bežný pracovný týždeň má 40 hodín, je opodstatneným rozhodnutím. Výskumom bolo zistené, že 40 hodín týždenne je optimálny pracovný čas pre dosiahnutie najvyššej produktivity. Čím viac hodín k tomu pridáte, tým menej v skutočnosti urobíte.

Aj keď sa pozriete na najúspešnejších ľudí sveta zistíte, že menej je niekedy viac. Ak v živote tiež chcete dosiahnuť viac, inšpirujte sa nimi a naučte sa pracovať menej.

Premýšľajte ako manažéri

Pozrite sa na vedúcich pracovníkov v spoločnosti, v ktorej teraz pracujete. Títo ľudia presne vedia, čo majú spraviť pre to, aby dostali vyšší plat a prémie.

Odpovedajú na každý email, ktorý dostanú? Asi nie – už vôbec nie na tie, ktoré nesúvisia priamo s ich cieľmi.

Skúste napríklad týždeň sledovať zamestnancov na vyšších pozíciách. Uvidíte, že sa neustále zameriavajú na dosiahnutie svojho cieľa. Každý návrh, s ktorým prídu, každá otázka, ktorú sa opýtajú, každý email ktorý pošlú – to všetko ich nejako posúva k úspechu, ktorý sa snažia dosiahnuť.

Potom to skúste aplikovať na svoju prácu. Skúste sa zamyslieť nad tým, ako vám vaša aktivita pomáha na ceste k úspechu. Naozaj by ste odložili všetko ostatné, aby ste mohli ísť na to stretnutie, kde vlastne aj tak budete iba ticho sedieť? Minuli by ste 20 minút na telefonát, ak by ste všetky dôležité informácie mohli získať od kolegu? Premýšľajte nad tým.

Elitní huslisti možno nemajú 40 hodinový pracovný týždeň, ale tento princíp platí aj pre nich. Výskum ukázal, že netrénujú viac ako bežní hudobníci. Namiesto toho svoj tréning sústredia do dvoch 90 minútových úsekov denne a medzitým si doprajú oddych.

Výsledok? Podávajú lepšie výkony ako tí, ktorí trénovaním strávia väčšinu dňa.

Elitní huslisti konzistentne a cielene trénujú dvakrát denne po dobu 90 minút. Potom od huslí odídu, lebo vedia, že bez oddychu by nedosahovali požadované výsledky.

Aj vy môžete svoju prácu rozdeliť do takýchto úsekov. Jednoducho si musíte stanoviť svoje najväčšie ciele a pracovať na nich 90 minúť bez prestávky. Potom si dajte pauzu, kedy budete na prácu myslieť čo najmenej. Následne sa vráťte k práci a opäť jej venujte svoju plnú pozornosť.

Ten čas bez prerušenia je veľmi dôležitý. Viacero štúdií potvrdilo, že prácou bez rozptýlení dokážete urobiť oveľa viac. Ak neveríte, skúste niektoré dni pracovať bez kontrolovania emailov a sociálnych sietí. Uvidíte, že vyhýbaním sa vyrušeniu budete pracovať produktívnejšie.

Doprajte si kvalitný spánok

Nezáleží na tom, koľko pracujete, pokiaľ sa na prácu nedokážete sústrediť kvôli únave. Aj tí najlepší hudobníci si každú noc doprajú aspoň 8 hodín spánku a dokonca si nachvíľu pospia aj v poobedných hodinách.

Ukázalo sa, že ak sa dokážete pri práci uvoľniť – čo je následkom kvalitného spánku a oddychu – dokážete podávať lepšie pracovné výkony.

Čím skôr začnete využívať tieto techniky, tým skôr sa viete dopracovať k svojim cieľom. Neustále rozptyľovanie sociálnymi sieťami je obrovskou prekážkou na ceste za úspechom.

Ak sa naučíte pracovať ako vedúci v najúspešnejších spoločnostiach, nie len že budete pracovať menej, ale výsledok vašej práce bude mať väčšiu hodnotu.

Podľa informácií themuse.com

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
5 2 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x