Je vaša firemná stratégia skutočná, alebo len dobre znie?

Ak podnik strategicky plánuje, znamená to, že si stanovuje určité dlhodobé ciele s definovaním časového rámca, do kedy chce tieto ciele naplniť.

Poďme si dnes čo to povedať o stratégii. Keďže sa nachádzame na portáli Skvelej Firmy, zaujímať nás bude hlavne podniková stratégia a jej postavenie a význam v biznise. Takže čo si pod podnikovou stratégiou predstaviť?

V jednoduchosti povedané, podniková stratégia je dlhodobý smer, vízia a poslanie organizácie. Každá zložka vášho podnikania by mala vedieť, čo je poslaním vášho biznisu, kam vlastne smerujete a kam to chcete dotiahnuť. Ešte predtým, než v rámci podnikovej stratégie začnete formulovať svoje hlavné ciele, sa nahlas  spýtajte „Kto sme, čo robíme, kam chceme ísť”?

Ale pozor – nie je stratégia ako stratégia. Krásne naformulované vety vo výročnej správe, ktoré vaša organizácia dala poskladať nejakej PR agentúre, stratégiou veru nie sú. Hovorím o prázdnych frázach ako „…našim poslaním je dosiahnuť optimálnu kvalitu vzťahov s klientmi“ atď..

Každý cieľ by mal byť špecifický, čomu tieto “omáčky” bránia. Na druhej strane je pravdou, že silná vízia by mala byť podložená silnými slovami a emóciami, ktoré nakopnú ľudí nie len vo vašej organizácii. Ale silné a zbytočné slová sú rozdiel.

Ak podnik strategicky plánuje, znamená to, že si stanovuje určité dlhodobé ciele s definovaním časového rámca, do kedy chce tieto ciele naplniť. K tomu treba doplniť, že ciele by nemali ležať niekde vo vesmíre, čiže by mali byť reálne a dosiahnuteľné. Nie, určite by ste nemali mať skromné ciele bez ambícií a odvahy. Dôležité je hlavne nemieriť príliš nízko a ani príliš vysoko, inak miniete cieľ.

Navyše, váš cieľ by mal byť merateľný, čiže by sa malo dať zistiť, či sa vám ho podarilo, alebo nepodarilo naplniť. Ak si poviete, že o 5 rokov chcete z pohľadu dosiahnutých tržieb držať miesto súčasného 3 %-ného trhové podielu 10 %-ný, o 5 rokov môžete zistiť, či sa vám to podarilo.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x