Farby a ich vplyv na emócie zákazníkov

Pozrite sa, s akými farbami je vhodné kombinovať jednotlivé druhy biznisov.

Mnoho marketingových pracovníkov už priznalo, že výber farby hrá dôležitú úlohu v procese predaja a prezentácie produktov či služieb.

Ide o to, že konkrétne farby pôsobia na určité emócie zákazníkov. Firma by preto vzhľadom na predmet svojho biznisu mala vedieť, ktoré farby sú pre ňu tie NAJ, na základe čoho sa odvíja dizajn jej webstránky, farebnosť jej propagačných materiálov či farba oblečenia zamestnancov.

Poďme sa teraz spoločne pozrieť, vyvolávačmi akých emócií sú jednotlivé farby a ako na zákazníka pôsobia v predajnom procese.

Začnime červenou farbou – tá je už klasicky považovaná za farbu sily, moci a vzrušenia. Psychológovia zistili, že je to práve červená farba, ktorá vie mimoriadne rýchlo a účinne uchopiť pozornosť diváka. Červená sa radí k tzv. teplým farbám, ktoré v ľuďoch vyvolávajú energiu a zápal, preto sa hodí k biznisu orientovanému na rovnaké emócie. Môže ísť napríklad o motokáry a motokárové haly alebo energetické nápoje.

Modrá farba sa používa v prípadoch, keď chcete vyvolať sofistikovaný, inteligentný a dôveryhodný obraz o tom, kto ste a čo ponúkate. Ak zákazník vstúpi na webové stránky ladené do modra, vyvolá to v ňom pocit bezpečia, spoľahlivosti a dôvery. Zrejme preto sa môžete veľakrát s modrou farbou stretnúť pri poisťovniach, bankách alebo technológiách. Na rozdiel od červenej je modrá farba tzv. studenou farbou, ktoré pôsobí upokojujúco.

Teraz sa pozrime na zelenú farbu. Zelená je považovaná za farbu mladosti, sviežosti a zdravia.Preto sa s ňou veľakrát stretnete pri prezentácii kozmetických produktov, hygiene alebo v oblasti zdravej výživy.

Zelená v ľuďoch vyvoláva pocit pokoja a relaxácie a taktiež nám pripomína, že tu máme prírodu a životné prostredie (prebúdza ekologické vnímanie). Na druhej strane je zelená farbou peňazí (doláre), čiže niektoré jej odtiene sa využívajú aj pri znázornení bohatstva!

Fialová je farbou kreativity, a aj to je dôvod, prečo sme si na našu sekciu o marketingu – Skvelá firma Predaj To -zvolili práve fialové farby. Fialová je farbou niečoho nového a často symbolizuje eleganciu (symbol kráľovskej hodnosti). Ak chcete dať svojim reklamným prospektom alebo firemným odevom pocit prestíže, fialová je tou správnou voľbou!

Pre intelektuálne činnosti ako je vzdelávanie je najvhodnejšou žltá farba. Žltá je považovaná za farbu zvedavosti. V ľuďoch vyvoláva nutkanie niečo nové sa naučiť, objaviť a spoznať.

Ako poslednú si priblížime oranžovú, ktorá je farbou zábavy, energie a modernosti. Ako použijete oranžovú, zdôrazňujete tým určitú neformálnosť, odreagovanie a prostredníctvom nej svojim zákazníkom našepkávate: “Nebojte sa usmiať  :)”.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x