Máte obchodné stretnutie? Tu je návod, ako si vybudovať dôveru

Nezáleží na tom, akú prepracovanú taktiku na získanie dôvery použijete – ak nebudete prirodzený, jednoducho to nebude fungovať!

Aj keď nám dnešné vymoženosti umožňujú komunikovať prostredníctvom e-mailu, sociálnych médií či telefónu, tieto formy kontaktu nemajú taký šmrnc ako osobné stretnutie. Navyše, ak váš zákazník trvá na osobnom stretnutí, je veľký nezmysel presviedčať ho, že lepšie bude písať si cez e-mail.

Mnoho klientov si jednoducho môže potrpieť na osobnom stretnutí, s ktorým sa spája viacero výhod. Problémom ale je, že firmy a predajcovia na obchodnom stretnutí pohoria, pretože sa im nepodarí získať klientovu dôveru. Pozrime sa preto na niekoľko tipov, ako pôsobiť dôveryhodne a na druhú stranu spraviť dojem.

Neustále majte na pamäti, že nezáleží na tom, akú prepracovanú taktiku na získanie dôvery použijete – ak nebudete prirodzený, jednoducho to nebude fungovať. Snažte sa preto o úprimnosť a hlavne buďte sami sebou.

Dajte si záležať na očnom kontakte a úsmeve. Aj americký predajca a majster osobnostného rozvoja Dale Carnegie zaradil úsmev k hlavným princípom predaja. Usmievajte sa, nemáte tým čo stratiť, odporúčal tento famózny lektor. Samozrejme, aj v tomto smere existujú určité limity. Človek sa nemôže „blbo“ uškŕňať aj vtedy, keď informácie nie sú príliš šťastné. V takýchto situáciach by sme sa totiž správali neprirodzene, a ako je už uvedené vyššie, s neprirodzeným prístupom nepochodíme.

Ďalším tipom, ako si získať dôveru druhej strany, je používanie mena. Je veľký rozdiel v tom, či poviete Vítam vás, alebo Vítam ťa Peter. Pri použití mena druhej strane vyjadrujete úctu a dávate jej najavo, že je pre vás dôležitá.

Hovorí sa, že nie nadarmo máme dve uši a jedny ústa, pretože by sme mali počúvať 2x viac než hovoríme. V obchodnom stretnutí sa mnoho ľudí tak hlboko zamýšľa nad tým čo povie, že prepočujú to, čo hovorí ten druhý. A to je obrovská chyba, pretože viesť rozhovor znamená počúvať a reagovať na to, čo človek oproti hovorí.

Dajte druhej strane úprimne pocítiť, že sa o ňu zaujímate. Ak človek oproti zistí, že ho úprimne počúvate, začne byť uvoľnenejší a podelí sa s vami o ďalšie dôležité informácie. Budete informovanejší než vaši konkurenti a zákazníkovi budete vedieť ponúknuť presne to, čo potrebuje.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x