Chcem byť úspešný. Ako mám správne využívať čas?

Byť spoľahlivým a výkonným manažérom znamená vedieť hospodáriť s časom a využiť ho do poslednej sekundy pred ľahnutím do postele. Úspech nespočíva len v správnych slovách, no i v správne načasovanom príchode. Čo robiť, aby ste boli aj vy efektívnym a vaše dni boli plne využité? V prvom rade začnite s týmto článkom a prečítajte si nasledovné kroky, ktoré vás môžu nasmerovať na správnu cestu.

1.  Kúpte si diár

Žiadny famózny objav. Možno si niektorí z vás povedia aké klišé, no koľkí z vás si ten diár naozaj kúpia? Úspešný manažér nemá počítačovú pamäť, má diár. Pokiaľ nerozbiehate biznis v Španielsku, kde je slušnosťou prísť na schôdzku s omeškaním, potrebujete si dôkladne zaznačiť každé stretnutie a dostaviť sa naňho, najlepšie s 5 minútovým predstihom. Nezabúdajte, že niekedy je nevyhnutné naštudovať si aj cestu na miesto stretnutia, aby ste vedeli, koľko vám bude trvať.

2. Zadeľte si činnosti, ktoré na vás čakajú doma a veci, ktoré musíte vykonať v práci

Ak ste jeden z tých zaneprázdnených ľudí, ktorý len čo príde z práce, doma ho čaká množstvo ďalších povinností, utrieďte si ich. Nemiešajte to dokopy, budete mať z toho zmätok. A tak to pravdepodobne nechcete. Týždeň dopredu alebo večer pred spaním si spíšte dva zoznamy, následne sa tie činnosti snažte chronologicky zoradiť.

3. Doprajte si príjemné chvíle

Aj tí najúspešnejší biznismeni vedia, že čas síce znamenajú peniaze, no niektoré momenty je dobré venovať zábave a uvoľneniu. Obzvlášť ak viete, že nasledujúci deň bude náročný a váš mozog bude musieť byť v bezchybnej kondičke.

4. Vedieť uprednostňovať

Aj keď je pozitívne myslieť si, že za jeden deň môžete stihnúť všetko, čo si zaumienite – zväčša to stihnúť naozaj môžete, občas to však nemusí vyjsť. Čo robiť v takomto prípade? Keď vopred viete, že na niektoré veci vám nezvýši čas? Manažér musí vedieť, čo môže obetovať a čo je naopak jeho prioritou. Musí vedieť porovnávať veci a zistiť, čo je najlepšie.

Foto: sxc.hu

Michaela Rybárová
Michaela Rybárová

Študentka Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá sa zaoberá marketingom a manažmentom, no venuje sa taktiež témam súvisiacimi s diplomaciou a medzinárodným obchodom.

Articles: 20
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x