Objavte čaro tímovej práce

Akými kvalitami musí byť vybavený vodca tímu?

“Tímová práca je tajomstvo, ktoré umožňuje obyčajným ľudom dosiahnuť neobyčajné veci.”

― Ifeanyi Enoch Onuoha.

V niektorých firmách sa vyžaduje, aby ste boli samostatnou jednotkou a zodpovedali za všetky svoje úlohy sám. Hlásite sa len svojmu šéfovi, prichádzate s novými nápadmi iba vy sám a ich realizácia leží na vašich pleciach.

Narastajúcim trendom sa však stáva tímová práca. Začala sa uplatňovať už veľmi dávno, no len v tomto storočí sa stala skutočne populárnou a začali ju vo svojich podnikoch využívať viacerí vrcholoví manažéri.

Ako sa správať v tíme? V prvom rade si musíte uvedomiť, že slovíčko „ja“ sa nahrádza novým slovom – „my“. Už nie je žiadne „môj cieľ“, existuje už len „náš spoločný cieľ“.

Ak ste predtým vždy pracovali sami, zo začiatku to bude pre vás mierny šok, budete sa musieť naučiť spolupracovať a počúvať názory druhých. To je to najdôležitejšie v tíme = rešpekt. Staňte sa dobrým poslucháčom, aby ste dokázali akceptovať a prijať názor vášho kolegu, poprípade ho rozšíriť, opraviť a zároveň využiť pri plnení úlohy.

Staňte sa ochotným pomáhať. Nesmiete byť sebcom, ktorý hľadí len na svoje záujmy a na to, ako dosiahne vlastný úspech. Musíte sa vedieť podeliť o svoje znalosti a posunúť ďalej svoje získané skúsenosti.

„Dôvera znamená vedieť, že ak ťa člen tímu tlačí dopredu, robí to preto, že sa stará o tím.“  – Patrick Lencioni. Bez dôvery váš tím neprežije. Ak sa ocitáte v kruhu neznámych ľudí, s ktorými máte odrazu spolupracovať na nejakom projekte, snažte sa ich zo začiatku aspoň trochu spoznať.

Navrhnite úvodné stretnutie, na ktorom sa každý predstaví a „odprezentuje“ svoje silné a slabé stránky, svoje znalosti, svoje prednosti. Už len vďaka tomu si budete môcť ľahšie zadeliť práce v tíme.

Akými kvalitami musí byť vybavený vodca tímu? Musí si uvedomovať svoje vyššie postavenie v tíme – nie spôsobom, že sa nadraďuje nad ostatných, ale spôsobom, že vie mať objektívny nadhľad nad všetkým, čo sa deje v organizácií. Musí byť rozhodný. Významnou úlohou lídra je robiť dôležité rozhodnutia, ktoré určujú ďalšie smerovanie celého tímu.

Skutočný líder tiež vie, že niekedy je lepšie urobiť rozhodnutie spoločne s ostatnými členmi, ako sa rozhodnúť jednostranne, len na základe svojej úvahy. Musí byť empatický. Jeho hlavnými cieľom by malo byť vytváranie výziev pre ostatných členov, aby sa cítili motivovaní a aby sa tak ľahšie dosahovali ich spoločné ciele. Namiesto toho, aby zo zlyhaní či problémov vinil jednotlivcov, musí vedieť nájsť rýchle a konštruktívne riešenia.

Musí byť optimistický – zdrojom pozitívnej energie. Musí vedieť komunikovať s ľahkosťou, vyhýbať sa pesimistickému mysleniu a hľadať spôsoby, aby spolu ľudia efektívne a účinne spolupracovali ako tím.

Na koniec musíte veriť, že váš tím je natoľko silný, že prekoná akékoľvek prekážky, ktoré sa mu postavia do cesty a dosiahne vždy to, čo dosiahnuť chce. A ak sa to podarí, neexistuje viac víťazov, existuje len jeden víťaz – váš tím.

Michaela Rybárová
Michaela Rybárová

Študentka Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá sa zaoberá marketingom a manažmentom, no venuje sa taktiež témam súvisiacimi s diplomaciou a medzinárodným obchodom.

Articles: 20
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x