Aká je sila v každodenných slovách lídrov?

Slová lídra sú zároveň aj jeho nástrojom.

Každý správny líder, ktorý sa snaží viesť a inšpirovať ľudí, svojich kolegov, vie, že sila spočíva v jeho slovách, ktoré sú veľkým nástrojom.

Preto ak vediete firmu alebo je vašou snahou doviesť svoj tím k určitému cieľu a výsledku, mali by ste si osvojiť niektoré frázy. Samozrejme, nemáme na mysli, aby ste svoju slovnú zásobu obmedzili len na týchto pár slov, no je dobré ich poznať.

„Takýto je plán….“ Vodca má ľudí viesť. Ľudia budú často navrhovať rôzne riešenia a návrhy, predovšetkým ak im necháte voľnejšiu ruku, no vy musíte byť schopný robiť rozhodnutia a stáť si za nimi. Ľudia okolo vás musia vedieť, kam s nimi smerujete a ako sa chcete dostať k tomu cieľu.

Musíte mať v hlave plán, na základe ktorého to chcete všetko zrealizovať. Líder musí vedieť povedať „nie“ nápadom, ktoré môžu byť dobré, no ktoré sú v rozpore s jeho plánom.

 „Môžete sa na mňa spoľahnúť.“ Platí predovšetkým v tíme, kde musíte dať svojim spolupracovníkom vedieť, že sa na vás môžu obrátiť, lebo im kryjete chrbát. Nevyhnutné je aj plnenie sľubov, vďaka čomu ich môžete presvedčiť o pravdivosti svojich slov.

„Dôverujem vám.“ Opäť platí hlavne pre tím. Musíte sa naučiť veriť svojim kolegom, ich úsudku, ich znalostiam a schopnostiam, ich vášni a zapáleniu pre prácu. Pre súdržnosť tímu je potrebné, aby vedeli, že im dôverujete.

„Takáto je situácia….“ Nech je situácia akákoľvek, mali by ste o tom svojich pracovníkov informovať za akýchkoľvek okolností. Skôr či neskôr by sa to aj tak dozvedeli a dovtedy mi mohli svoje informačné medzery vypĺňať len dohadmi a špekuláciami. Predstavte si, že vaša firma ide dolu vodou a stráca svojich zákazníkov.

Keby ste o tom nepovedali svojim zamestnancom, cítili by len narastajúce napätie a tlak, a mohli by si len domýšľať, o čo ide. Ak im však predostriete celú situáciu, môžete spoločne nachádzať riešenia  a vytvárať nové nápady, aby sa firma postavila opäť na nohy.

„Môžeme to urobiť lepšie.“ Jednou z najdôležitejších a najťažších častí vodcovstva je tlačiť svoj tím na vyššiu úroveň, akú si stanovil. Netreba sa uspokojiť s priemernými štandardmi, ktoré sa vám darí dosahovať. Vždy môžete získať viac.

„Poďme to osláviť!“ Nevytvárajte kultúru, v ktorej odmena za dobre vykonanú prácu je ďalšia práca. Oslavujte malé i veľké víťazstvá. Taktiež sa viac zaujímate o svojich pracovníkov, oslávte s nimi ich profesijné i osobné úspechy.

Michaela Rybárová
Michaela Rybárová

Študentka Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá sa zaoberá marketingom a manažmentom, no venuje sa taktiež témam súvisiacimi s diplomaciou a medzinárodným obchodom.

Articles: 20
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x