Ako si vybrať najlepšieho dodávateľa?!

Niekoľko rád, ako pre vašu firmu vybrať toho najlepšieho dodávateľa.

Ak nie ste Bill Gates alebo iná slávna osobnosť, pre ktorú sú peniaze už len obyčajným kusom papiera, musíte prihliadať na svoje financie a drobné, ktoré sa vám váľajú v peňaženke.

Či už sa jedná o súkromnú sféru alebo o prostredie vašej firmy, je podrobné rozhodovať s rozumom a s uvážením. Nemáme na mysli vašu nerozhodnosť pri nákupe vhodných papierových utierok do kuchyne alebo kancelárskych spiniek do firmy. Jedná sa o cenovo vyššie položky, na ktorých kvalite záleží.

1. Vyberajte z možností

V dnešnej dobe si už dokážeme vygoogliť čokoľvek. Stačí mať prístup k internetu a už sa k nám hrnie množstvo informácií, ktoré je potrebné roztriediť a vybrať z toho len to podstatné. A práve to je prvým a základným krokom. Dôležité je, aby ste si vytýčili svoju prioritu – cena; rovnaké mesto, aby ste si mohli tovar vyzdvihnúť osobne; kvalita alebo iné faktory.

Môžete začať tým, že si najprv vyfiltrujete dodávateľov z blízkeho okolia, zapíšete ich adresu a základné údaje. Pokračujete produktmi, o ktoré máte záujem, a s bližšími informáciami o daných produktov, o ich kvalite a podobne. Nakoniec sa poinformujete o cene (niektoré spoločnosti uvádzajú svoj cenník na internetovej stránke, iné musíte kontaktovať telefonicky).

2. Overte si dodávateľa osobne

Aj keby ste našli všetky potrebné informácie na internete, neobjednávajte tovar minimálne bez telefonického kontaktu. Keď si už nemôžete solventnosť dodávateľa overiť pri osobnom stretnutí, urobte to aspoň takýmto spôsobom. V telefóne pripadá na výber slov 16% dôveryhodnosti a na samotný hlas až 84%, čo znamená, že je štyrikrát dôležitejšie to, ako niečo hovoríte ako to, čo hovoríte.

3. Ohliadnite sa po názoroch druhých

Internet je taktiež skvelým prostriedkom na vyjadrenie svojho názoru. Jednou z ďalších možností ako si overiť dodávateľa je vyhľadať jeho predchádzajúcich zákazníkov. Ako boli spokojní, kde vidia nedostatky a či by aj v budúcnosti volili ďalšiu spoluprácu. Od takýchto ľudí môžete získať veľmi cenné informácie.

Michaela Rybárová
Michaela Rybárová

Študentka Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá sa zaoberá marketingom a manažmentom, no venuje sa taktiež témam súvisiacimi s diplomaciou a medzinárodným obchodom.

Articles: 20
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x