Zarábanie na internete. Ako na to?

Podnikanie môže mať rôznu podobu, pričom viacero výhod dnes poskytuje práve internetové podnikanie.

Podnikanie môže mať rôznu podobu, pričom viacero výhod dnes poskytuje práve internetové podnikanie. Nevznikajú tu totiž žiadne výrazné počiatočné náklady, ako je tomu v prípade otvorenia reštaurácie či založení dopravnej firmy.

Veľakrát stačí naozaj iba notebook a prístup na internet. A samozrejme, čo je najdôležitejšie, nesmie chýbať vaša šikovnosť a chuť pracovať.

Ak sa povie online podnikanie, väčšine ľudí napadne eshop a predaj produktov. Aj tak sa dá na internete zarábať, avšak treba myslieť na viaceré povinnosti spojené s vybavovaním objednávok a skladovaním tovaru. Oveľa zaujímavejší je tzv. affiliate marketing, prípadne predaj digitálnych produktov.

O čo ide? Ilustrujme si príklad: Založíme si jednoduchý web/magazín venovaný osobnému rozvoju a vzdelávaniu, kde budeme okrem rôznych tipov a trikov opisovať a hodnotiť aktuálne vzdelávacie kurzy na trhu, napr. jazykové kurzy, kurzy o podnikaní, motivačné semináre atď..

Ak niekoho naša recenzia na kurz zaujme, preklikne sa naň a zakúpi si ho, nám bude pripísaná provízia, napr. 40%. A presne o tom je affiliate marketing – ponúkame produkt (tovar alebo služba), pričom ak si niekto tento produkt zakúpi, získavame províziu.

Províziu dostaneme aj vtedy, ak zákazník nenakúpi hneď ale vráti sa napríklad o 10 dní, čo funguje cez tzv. cookies.

Takže ak kurz stojí 300€, nám sa pripíše 120€ (v prípade provízie 40% – pri online produktoch sa affiliate provízie pohybujú v desiatkach percent, pri fyzických produktoch, ako napr. elektronika, to môže byť 3-5%).

Ak náš portál navštívi mesačne 15-tisíc ľudí a z toho si aspoň 10 kurz zakúpi, máme príjem 1200€. Ide pritom o pasívny príjem, pretože vy danú recenziu spravíte 1x a môžete práve oddychovať s rodinou vo wellnes, keď sa niekto preklikne cez sprostredkovateľský link a zakúpi si produkt.

To je rýchly náhľad do toho, ako sa dá podnikať online cez takzvaný affiliate marketing.

Ďalšou z možností, ako efektívne monetizovať náš blog alebo magazín, čiže ako „speňažiť“ návštevníkov našich stránok,  je predaj digitálneho produktu – môže ísť o predaj ebooku, audionahrávky, online kurzu či aplikácie. Opäť sa dá celý proces automatizovať, takže váš digitálny produkt vám môže zarábať aj vtedy, keď práve spíte, prípadne si užívate dovolenku na Filipínach.

Opäť si dajme príklad: Ste vášnivým cestovateľom a založíte si blog, na ktorom sa s fanúšikmi delíte so svojimi skúsenosťami z ciest. Po tom, ako si s čitateľmi vybudujete „vzťah“, ponúknete im okrem článkov aj vašu e-knihu, v ktorej opisujete, ako cestovať lacno.

Ak vás zaujímajú konkrétne stratégie, ako si vybudovať príjem z internetu, odporúčame vám knihu Ako zarábať online od Dušana Hrušku. Kniha má viac ako 200 strán a nájdete v nej praktické postupy, ako si krok-za-krokom vytvoriť fungujúci online biznis.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x