Toto sú najčastejšie chyby začínajúcich podnikateľov

Niekoľko chýb, ktorým sa pri rozbiehaní podnikania snažte vyhnúť.

Toto sú najčastejšie chyby začínajúcich podnikateľov

Realita potvrdzuje, že takmer polovica všetkých malých firiem do prvých piatich rokov skončí. „Prežijú“ len tí najlepší, ktorí do podnikania vložili tvrdú prácu, vytrvalosť a odvahu. Na svete existuje mnoho od seba odlišných firiem, ktoré aj napriek rozličným črtám urobia takmer na vlas rovnaké chyby. Ktoré sú tie najčastejšie?

1. Žiadne zákony a účtovníctvo

Začať podnikať nie je ľahké, obzvlášť na Slovensku, kde o rastúci počet formalít nie je núdza. Prvé roky podnikania sa tak môžu javiť ako pole plné nášľapných mín, ktoré vám môžu poriadne skomplikovať život. Aby ste tomu predišli, dajte si záležať na dodržiavaní účtovných či daňových zákonov a neváhajte sa poradiť ani s právnikom.

2. Stačí mi len nápad

Myslieť si, že k úspešnej firme vám stačí iba dobrý nápad, je veľká chyba. Myšlienkou to celé iba začína, k podniku je treba oveľa viac.

3. Podnikateľ popri práci

Mnohí sa snažia rozbehnúť biznis popri zamestnaní – zabúdajú, že obchod si vyžaduje plnú pozornosť. Samozrejme, môžete si popri práci tvoriť plán a stratégiu, avšak keď s podnikaním začnete, musíte byť sústredený na 100 %!

4. Všetko sám

Nech už ste akokoľvek zručný a geniálny, nemôžete robiť všetko sám. Každý je obmedzený časom, takže pre úspech v podnikaní musíte delegovať a využívať externých odborníkov (účtovníctvo, právne služby..).

5. Minúť veľa peňazí. Hneď

Kapitál je pre podnikanie dôležitý, no neznamená to, že ho musíte „rozbiť“ hneď v prvom týždni. Snažte sa o rovnováhu, udržujte zdravý rozpočet a vyhnite sa zbytočným výdavkom. Potrebujete predražené kancelárie a číro nový nábytok IKEA? Alebo si vystačíte s garážou, podobne ako chlapci z Apple či Google?

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentár
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x