Pozor na podvod. Vaše FB stránky vám môžu ľahko ukradnúť

Aj keď sú návrhy na kúpu Facebook stránok bežné a nemusí ísť o podvod, nájdu sa aj špekulanti, ktorí vás budú chcieť oklamať.

V rámci našich online aktivít prevádzkujeme viacero tématických stránok na Facebooku – niektoré majú viacročnú históriu a tisíce fanúšikov, iné sú nové no rýchlo rastúce. Nedávno sa nám ale prihodilo niečo, čo sme dovtedy nespozorovali – aj keď sú návrhy na kúpu Facebook stránok bežné a nemusí ísť o podvod, nájdu sa aj špekulanti, ktorí vás budú chcieť oklamať. A práve pred takými vás chcem v tomto článku varovať.

Nedávno nám do správ prišla pošta s návrhom na kúpu skupiny –  dotyčný údajne prevádzkuje tematickú webovú stránku a daná fanpage by mu k jeho internetovým aktivitám pomohla. Taktiež nám vysvetlil, čo by chcel na stránkach zdieľať a že by sme mu s pridávaním obsahu mohli dočasne pomôcť, čiže by sme mali na stránkach naďalej určité práva. Keďže by nešlo o SPAM, dotyčný by pokračoval v obsahu, na ktorý je stránka upriamená a pre nás to bola nová FB stránka, na jeho návrh sme prikývli.

Potom však nastalo jeho zvláštne správanie. Chcel, aby prevod prebehol už dnes a súrne sa chcel stať administrátorom. Údajne nám hodí screenshot o platbe a poskytne aj „kolegov“ občiansky (ktorý sa mu podarilo niekde získať).

Screenshot, na ktorom bolo vidieť platba spracovaná, prišiel, avšak stále to bol iba „screen“. Keďže vieme, čo všetko dokáže spraviť šikovný grafik, pre nás mal priložený obrázok nulovú vypovedaciu hodnotu. Trvali sme na tom, že pokým nám protihodnota za stránku nepríde, žiadny prevod práv sa neuskutoční. Vraj  v poriadku, počkáme. Následne bolo ticho, dotyčný nereagoval a taktiež – žiadna platba neprišla!

Takže pozor – screenshot nie je žiadnym dôkazom a práva nikdy neprevádzajte skôr, pokým vám protihodnota za stránku nepríde. Zvyčajne vám bude dotyčný ponúkať vysokú sumu, ktorá sa takpovediac „neodmieta“ aby vás zlomil a vy mu práva previedli hneď. Čo by sa stalo, ak by vás screenshot presvedčil a vy by ste daného človeka menovali správcom stránky? V zápätí by vás zbavil všetkých práv, skupiny sa zmocnil a vy by ste mali nulovú šancu na jej opätovné získanie.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentár
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x