Ako si vybudovať značku?

Ak sa rozhodnete podnikať, stojí pred vami viacero úloh. Začínate tvoriť podnikateľský plán, vyberáte právnu formu podnikania a zamýšľate sa nad tým, ako bude vyzerať vaša značka. Čo to vlastne značka je a ako si vybudovať značku, ktorú si zákazníci nielen zapamätajú, ale si s ňou okamžite spoja našu firmu? Aj o tom si povieme v tomto článku.

Čo je to značka?

Značku (brand) môžeme definovať ako súhrn funkcií, atribútov či hodnôt, ktoré sa spájajú s určitou firmou alebo produktom. Je to všetko, čo slúži na odlíšenie našej firmy od ostatných a čo nám pomáha získať pozornosť zákazníka.

Značky sú často vyjadrované formou loga a grafickou vizualizáciou. Keď sa povie „Apple“, pravdepodobne si predstavíte nahryznuté jabĺčko a chytré telefóny. Keď sa povie Audi, predstavíte si štyri kruhy a luxusné autá.

So značkou sa spája pojem branding, čo je proces vytvárania a šírenia mena značky. Medzi najhodnotnejšie značky sveta patrí aj Nike, ktorá svoj brand vybudovala spoluprácami s najlepšími športovcami a využívaním kreatívnych kampaní, ktoré rezonovali medzi zákazníci. Jednoducho skvelá ukážka toho, ako na to.

Ako si vybudovať značku?

Ako si vytvoriť značku? Celý tento proces môžeme zhrnúť do niekoľkých krokov

Identifikujte svoje publikum

Zamyslite sa nad tým, komu budete predávať svoje produkty, pričom sa snažte byť čo najkonkrétnejší. Čím štíhlejší výklenok si zvolíte, tým menšia konkurencia v ňom bude. Keď budete poznať svoje publikum, dokážete lepšie zadefinovať nielen dizajn značky, ale aj jej príbeh a marketingovú stratégiu.

Vyberte si názov

Správny názov by mal zahŕňať všetko, čo váš zákazník potrebuje vedieť. Môže to byť popisný názov ako „Pekáreň“, názov zložený z iniciálok, ako je napr. BMW alebo emotívny názov. Treba myslieť na to, že názov značky bude definovať aj vašu doménu (URL adresu), takže si spravte prieskum, ktoré názvy sú voľné.

Dajte značke príbeh

Zamyslite sa nad tým, prečo ste si založili firmu a ako môžu vaše produkty pozitívne ovplyvniť životy ľudí. Keď budete mať dobrý príbeh, vaši zákazníci si značku zamilujú a budú ju uznávať.

Navrhnite dizajn značky a logo

Ako budú zákazníci vnímať vašu značku na prvý pohľad? Medzi dôležité prvky dizajnu patria použité farby, písmo (napr. pätkové fonty sú považované za tradičné, bezpätkové sú modernejšie) a taktiež použité ilustrácie, ikony, obrázky.

Obzvlášť dôležité postavenie má logo, ktoré by malo byť zmysluplné a ľahko pochopiteľné. Môžete využiť napr. emblém značky, čo je vo väčšine prípadok obrázok umiestnený v kruhu alebo štíte (skvelým príkladom je logo Starbucks). Využiť sa dajú aj ikony – príkladom je ikona vtáčika v logu spoločnosti Twitter.

Logo spoločnosti Twitter

Napíšte slogan

Nie vždy musí byť slogan súčasťou značky, je to voliteľná časť, no stojí za zváženie, pretože pomáha zvýšiť dosah značky. Ako uvádza portál Oberlo, typ sloganu, ktorý použijete, bude závisieť od toho, čo chcete dosiahnuť. Redbull používa metaforu „Redbull vám dáva krídla“, aby ľuďom vyslal odkaz, že nápojom môžu zvýšiť svoju energiu.

Zdroje: oberlo.com

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
5 1 vote
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x