SEO: Ako dostať firemné stránky čo najvyššie v Google?

SEO zahŕňa množstvo techník, ako svoju webovú stránku, e-shop alebo blog dostať vo výsledkoch vyhľadávania na čo najlepšie pozície.

Ak hovoríme o on-line marketingu, nemožno vynechať pojem SEO – Search Engine Optimization. Pojem optimalizácia pre vyhľadávače si pre čo najlepšie pochopenie znázorníme na príklade:

Sme spoločnosť, ktorá sa rozhodla pre predaj chovateľských potrieb na internete. Po vybudovaní internetového obchodu, ktorého súčasťou sú sekcie ako psie krmivá, granule pre mačky, klietky pre zajace atď., budeme chcieť našu stránku dostať  na čo najlepšie pozície vo vyhľadávačoch.

Samozrejme, na trhu nebudeme sami, keďže už niekoľko takýchto e-shopov v súčasnosti beží. Napriek tomu budete chcieť, aby sa naša stránka vo výsledkoch vyhľadávania (predstavme si hľadanie v Google) zobrazila čo najvyššie. Teda ak niekto zadá “chovateľské potreby”, mal by sa objaviť náš internetový obchod.

Samozrejme, také jednoduché to nie je . Každý chce byť vo vyhľadávačoch na vytipovaný výraz čo najvyššie, čím sa dostávame k pojmu SEO.

SEO zahŕňa množstvo techník, ako svoju webovú stránku, e-shop alebo blog dostať vo výsledkoch vyhľadávania na čo najlepšie pozície.

Takže ako na to?

Faktory, ktoré rozhodujú, akú silu webstránka vo vyhľadávaní získa, môžeme rozdeliť do dvoch skupín. On-page faktory a off-page faktory. Hovoríme tak o optimalizácii priamo na stránke a optimalizácii mimo nej.

K On-page faktorom zaraďujeme štruktúru URL adresy, pričom tento krok je jedným z najdôležitejších krokov tvorby SEO. Ide o to, aby URL adresa obsahovala kľúčové slovo. Ak nadviažeme na náš ilustračný príklad s chovateľskými potrebami, vhodnou štruktúrou URL adresy by takomto prípade bola adresa www.chovatelskepotreby.sk (eu, .com). Prípadne krmivaprepsov.sk atď.

K ďalším dôležitým aspektom patrí optimalizácia nadpisov H1 až H6, názvu, popisu a kľúčových slov webovej stránky (Title, Description, Keywords) či bezchybnosť HTML a CSS kódovania.

Uistite sa, že váš kód je správny. Zlé kódovanie môže spôsobiť, že vašu stránku vyhľadávače nebudú môcť prečítať, takže v porovnaní s konkurenciou sa budete umiestňovať nižšie.

Teraz prejdime k tzv. off-page faktorom, kam zaraďujeme získavanie spätných odkazov (taktiež sa stretnete s pojmom link building), oblasť sociálnych sietí či video. Získavanie spätných odkazov patrí k rozhodujúcim faktorom. Samozrejme, nie je odkaz ako odkaz. Ak získate odkaz v „bezvýznamnom“ katalógu s pagerankom nula,  nič tým nezískate.

Taktiež je dôležité získať odkazy z takých webov, ktoré majú rovnaké alebo podobné tematické zameranie. Ak opäť nadviažeme na náš príklad s online obchodom s chovateľskými potrebami, dôležité bude získať odkaz zo stránok o chovateľstve, kde sa koncentrujú slová ako chovateľstvo, krmivá, psie vodítka atď.

Takže zatiaľ toľko k úvodu o optimalizácii webstránok pre vyhľadávanie. K jednotlivým stratégiám, taktikám a návodom SEO si toho ešte určite veľa povieme.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x