Čo je to crowdfunding? Výhody a nevýhody

Ako uvádza portál Shopify, crowdfunding je proces získavania kapitálu od skupiny jednotlivcov prostredníctvom online platformy. Finančné prostriedky sa môžu použiť na financovanie podnikateľského nápadu alebo konkrétnych projektov.

Popularita crowdfundingu vzrástla od roku 2005, čiastočne vďaka online platformám ako Kickstarter, Indiegogo a Wefunder. Každý, kto má prístup na internet a žije v krajine, kde sú povolené stránky na crowdfunding, môže vytvoriť crowdfundingovú kampaň.

Niektorí majitelia podnikov začínajú crowdfundingové kampane na to, aby získali počiatočný kapitál pre svoje podnikanie. Crowdfunding je obľúbený aj medzi tvorcami na podporu umeleckých aktivít a jednotlivcami, ktorí získavajú finančné prostriedky na sociálne účely. Podľa odhadov agentúry Bloomberg dosiahne crowdfunding do roku 2028 celosvetovo 28,2 miliardy dolárov, čo je nárast z 13,5 miliardy dolárov v roku 2021.

Aké sú výhody a nevýhody crowdfundingu? Tu je niekoľko pre a proti:

Výhody crowdfundingu

Lacnejšie financovanie

Crowdfunding môže byť spôsob, ako sa vyhnúť drahším formám financovania, ako sú napríklad úvery, obzvlášť v súčasnom prostredí, keď sa úrokové sadzby šplhajú nahor. Hoci si mnohé crowdfundingové platformy účtujú poplatky za sprostredkovanie (napr. 5 % z vyzbieranej sumy), náklady sú často nižšie ako náklady spojené so splácaním úverov.

Forma marketingu

Ak je podnikateľský nápad naozaj zaujímavý a prezentácia projektu je presvedčivá , úspešná kampaň môže byť formou bezplatného marketingu, napr. cez príspevky na sociálnych sieťach alebo články v rôznych online médiách.  To všetko dokáže rozšíriť povedomie o vašom projekte a značke. Okrem toho, kampane, ktoré vyvolávajú rozruch, dokážu prilákať aj investorov.

Získavanie spätnej väzby

Počas crowdfundingovej kampane môžete získať cennú spätnú väzbu od podporovateľov. Takýto feedback od ľudí vám pomôže zlepšiť váš projekt, resp. produkt ešte predtým, než sa dostane na trh. Spojenie s vašimi zákazníkmi a podporovateľmi je jednou z najlepších výhod crowdfundingu. Každá rada, odporúčanie či kritika dokáže vašu firmu posunúť nečakaným smerom, prípadne môže viesť k zrodu ešte lepších nápadov.

Predaj pred samotným spustením

Ak sa do toho pustíte naozaj naplno, vaša crowdfundingová kampaň sa stane je miestom, kde môžete predať svoj produkt alebo službu skôr, ako sa vôbec dostanú na trh. Predpredaj vám dáva jedinečnú príležitosť získať peniaze, ktoré potrebujete na výrobu prvej série produktu.

Nevýhody crowdfundingu

A aké sú možné nevýhody?

Možné zlyhanie pri splnení cieľa

Crowdfundingové platformy bežne vyžadujú, aby firmy vrátili všetky finančné prostriedky darcom, pokiaľ nesplnia svoj nastavený cieľ získavania finančných prostriedkov. Od mája 2023 dosiahlo svoj cieľ iba 40 percent crowdfundingových kampaní na populárnej platforme Kickstarter.

Crowdfunding si vyžaduje veľa príprav

Aby bola kampaň úspešná, vyžaduje si dôkladnú prípravu, vrátane tvorby obsahu, marketingových materiálov a videí. Nie je vhodné spustiť crowdfundingový projekt bez náležitej prípravy. Existuje viacero príkladov projektov, ktoré nevyšli, pretože sa pred spustením neurobili správne kroky. Pripravte sa tiež na určité náklady spojené s kampaňou.

Delenie zisku alebo kontroly

Pri niektorých formách crowdfundingu, ako je equity crowdfunding, sa musíte deliť o zisk s investormi a môžete stratiť určitú mieru kontroly nad svojou firmou.

Kampaň zaberie dosť času

Crowdfunding si vyžaduje aktívne angažovanie. Aby bola kampaň úspešná, budete musieť komunikovať s podporovateľmi a investormi, čo môže byť časovo náročné.

Nepredvíddateľnosť

Samozrejme, úspech crowdfundingovej kampane vám nikto nezaručí. Síce môžete mať naozaj skvelý nápad, nemusí sa vám podariť ho dobre spropagovať. Existuje tak riziko, že kampaň nezíska dostatočnú podporu a bude neúspešná.

Použité zroje: shopify.com; prelaunch.com

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x