4 dôležité rady pre tých, ktorí myslia na horšie časy a lepšiu budúcnosť

Pohľad na zostatok na účte na konci mesiaca mnohých znepokojuje, pretože práve v tomto bode a čase sa často míňajú posledné peňažné rezervy. A pritom je šetrenie na horšie časy alebo lepšiu budúcnosť tak jednoduché.

A pevne veríme, že v nasledujúcom článku vás o tom aj presvedčíme a pomôžeme vám vytvoriť si dostatočnú rezervu na všetok svoj milovaný komfort.

Šetrite na začiatku mesiaca

Respektíve v momente, keď vám na účet v banke príde výplata. Viacerí z nás to robia presne naopak. Snažíme sa hospodáriť tak, aby sme počas mesiaca všetko neminuli a to, čo nám v jeho závere na účte zostane, odkladáme bokom. Problémom je, že viacerým z nás toho na konci mesiaca nezostane nič, takže logicky nič neušetríme.

Môžete to zmeniť! Existuje veľmi jednoduchý trik, pomocou ktorého môžete veci zvrátiť a začať šetriť peniaze pravidelne každý mesiac. Jednoducho si niečo odložte na začiatku mesiaca namiesto na jeho konci! Už si neodkladajte to, čo vám zostane (alebo by malo zostať), ale pevnú sumu hneď na začiatku mesiaca. Profesionáli majú pre túto metódu aj špeciálny názov: Zaplaťte najskôr sami sebe!

Odmeňte sa za svoj úspech

Šetrenie by nemalo byť iba mučením. Aj keď by ste mali byť veľmi disciplinovaní, aby ste dosiahli svoje ciele a vyhli sa pritom nepríjemnému vymáhaniu veľkých pohľadávok, vždy sa medzi tým môžete malými potešeniami aj odmeniť.

Šetrenie by nemalo predstavovať len nedostatok, pretože ak máte pocit, že si odopierate všetky radosti každodenného života, existuje vysoké riziko, že vás sporenie čoskoro prestane baviť. Pri diétach sa tomu hovorí jojo efekt – a to platí aj pri šetrení. Takže: buďte disciplinovaní, ale netýrajte sa a občas sa za svoje úspechy odmeňte.

Robte to automaticky

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa naučiť šetriť, je automatizácia procesov. Už ste sa naučili, že je šikovné šetriť peniaze hneď na začiatku mesiaca. Ešte lepšie to funguje, ak si jednoducho nastavíte trvalý príkaz, ktorý automaticky prevedie určitú sumu z vášho účtu na ten sporiaci. Podobne to môže fungovať s platbami za spoľahlivú správu bytových domov alebo elektrinu.

Vytvorte si plán a cieľ

Viete, na čo vôbec šetríte a koľko peňazí na to potrebujete? Odpovede na tieto otázky vám pomôžu vytvoriť si o správe vašich financií oveľa lepší prehľad. Je predsa oveľa jednoduchšie spravovať svoje peniaze, keď máte jasno v tom, na čo ich míňate – a na čo šetríte.

Ak chcete naopak len bezdôvodne šetriť“, nikdy neviete, kedy svoj cieľ presne dosiahnete. Mali by ste teda vedieť, na čo peniaze chcete.

Medzi možné ciele úspor by mohli patriť napríklad:

  • rezerva pre prípad núdze;
  • najbližšia dovolenka;
  • nesplnené sny;
  • rezerva na „neskôr“ (dôchodkové zabezpečenie).

Keď si ujasníte, na čo chcete sporiť, máte stanovený aj váš cieľ a viete, koľko financií na jeho dosiahnutie potrebujete. Ďalším krokom je premýšľať o tom, ako to všetko dosiahnuť.

Kedy začať?

Zoznámili sme sa s najdôležitejšími trikmi, ako si ušetriť peniaze na nesplnené sny alebo horšie časy. Jedinou nezodpovedanou otázkou, ktorá tu ešte zostáva, je: kedy by sme mali začať?  Odpoveď existuje len jedna: Ihneď!

Ak sa naozaj chcete naučiť šetriť, mali by ste začať hneď. Už dnes si môžete nastaviť svoj trvalý príkaz, naplánovať si, koľko peňazí na čo potrebujete a začať realizovať vami zvolené sporiace stratégie. Prajeme vám veľa šťastia.

Zdroj obrázka:

  1. lovelyday12/Shutterstock.com
  2. Licvin/Shutterstock.com
Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x