Aký je rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou motiváciou?

Motivácia. Slovo, ktoré ste už pravdepodobne počuli, no zamysleli ste sa niekedy nad jeho významom? Čo to vlastne motivácia je? Jednoducho povedané, motivácia = pohon. Je to neviditeľný pohon alebo sila, ktorá nás poháňa k nejakej činnosti alebo výkonu. Niekto ráno vstáva do práce, pretože ho táto práca napĺňa a teší sa na ňu. Pre iného sú zas pohonom peniaze, takže k tomu, aby išiel do práce, ho motivuje finančná odmena. Alebo: Niekto chodí do fitness centra, aby zhodil pár kíl. Niekto chce vyzerať lepšie a zapôsobiť na opačné pohlavie. Niekto sa pri športovaní cíti lepšie, baví ho to a cvičí sám pre seba.

Ako môžete vidieť, existuje viacero druhov motivácie a medzi časté členenie patrí rozdelenie na vnútornú motiváciu a vonkajšiu motiváciu (prípadne interná vs. externá). Aký je medzi nimi rozdiel a ktorú formu motivácie si zvoliť? Odpovede na tieto otázky nájdete nižšie.

Vonkajšia motivácia = vonkajší podnet na zapojenie sa do konkrétnej činnosti

Vnútorná motivácia = podnet k činnosti, ktorý vychádza zvnútra

Vonkajšia motivácia

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, pod vonkajšou motiváciou rozumieme akýsi externý vplyv, ktorý nás motivuje vykonávať  určitú úlohu. Takýmto externým pohonom môže byť odmena, prípadne trest. Táto forma motivácie je založená na tom, že ak je nejaké správanie alebo činnosť pozitívne odmenená, má tendenciu  sa opakovať.

Vnútorná motivácia

Pri vnútornej motivácii neprichádza žiadny externý podnet. Niečo jednoducho robíme preto, že nás to zaujíma a cítime sa pri tom dobre. Nerobíme to kvôli nejakej odmene alebo trestu. Samotný pohon vychádza z nášho vnútra a k činnosti nás netlačí žiadny vonkajší vplyv, ale naše vlastné presvedčenie. Vnútorná motivácia je často súčasťou osobného rozvoja a môžeme ju považovať za udržateľnejšiu.

Ak hľadáš inšpiráciu a motiváciu, neprehliadni týchto 250 motivačných citátov nielen o úspechu, ale aj o zlyhaniach, živote či vytrvalosti. Aj tieto motivačné citáty ti dodajú potrebný pohon, vďaka ktorému dokážeš pokračovať a splniť si svoje ciele.

Ktorá forma motivácie je lepšia?

A na záver často diskutovaná otázka: ktorá forma motivácie je lepšia? Vnútorná alebo vonkajšia? Každý človek je iný a niekto jednoducho potrebuje vonkajší stimul. Pravdepodobne sa už každý z nás stretol s oboma formami motivácie a nie je ľahké povedať, ktorá je pre nás tou najlepšou. Pravdou ale je, že vnútorná forma motivácie je udržateľnejšia. Táto štúdia z roku 2008 ukázala, že deti, ktoré boli odmenené za to, že sa hrali s hračkou, pri ktorej už prejavili záujem hrania, sa po externej odmene o túto položku zaujímali menej. Na druhej strane, niekedy človek jednoducho nemá vnútornú túžbu venovať sa nejakej činnosti. Vtedy môže byť vonkajší stimul dobrou formou motivácie.

Skvelá Firma
Skvelá Firma

Redakcia magazínu Skvelá Firma

Articles: 124
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x