Čo je IČO, DIČ a IČ DPH?

V tomto príspevku si vysvetlíme, čo znamenajú často omieľané skratky IČO, DIČ a IČ DPH.

Dnešným príspevkom štartujeme našu školu podnikania, v ktorej vám chceme priblížiť, ako sa správne a bezproblémovo pohybovať vo svete biznisu. Dnes začneme s často omieľanými skratkami IČO, DIČ a IČ DPH.

IČO – ide o skrátený výraz pre identifikačné číslo organizácia, ktorý slúži na odlíšenie podnikateľských subjektov, čiže ako fyzickým osobám (živnostníkom)  tak aj osobám právnickým. Takže aj súkromný lekár (napr. stomatológ) ako podnikateľ je držiteľom identifikačného čísla organizácie.

DIČ – ide o skratku pre daňové identifikačné číslo, ktoré slúži na identifikáciu daňového poplatníka. Číslo prideľuje správca daní (Daňový úrad SR) a dostáva ho každý daňový subjekt, bez ohľadu na to či je alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty (DPH).

IČ DPH – kým DIČ bolo daňové identifikačné číslo, IČ DPH je skratkou pre identifikačné číslo platiteľa DPH (daň z pridanej hodnoty). Ak ste napríklad živnostník, ktorý nie je platcom DPH, žiadne IČ DPH pridelené nemáte.

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x