7 tipov, ako prečítať človeka na druhej strane!

“Najdôležitejšou vecou v komunikácii je počuť to, čo sa nehovorí.”

Máte obchodné jednanie a vašim cieľom je presadiť svoje vopred vytýčené záujmy. Či už druhej strane budete niečo predávať alebo s ňou budete dojednávať cenu nejakého obchodu, vedieť, čo jej prebieha hlavou a ako sa cíti bude pre vás výhodou.

Veď ako raz povedal Peter Drucker: “Najdôležitejšou vecou v komunikácii je počuť to, čo sa nehovorí.” Ako počuť to, čo sa nehovorí (a čo môže byť ešte dôležitejšie ako to, čo sa hovorí) vám predvedú nasledujúce tipy.

1. To, aké slová druhá strana pri rozhovore s vami volí, je ukážkou toho, čo si v skutočnosti myslí. Pre lepšie pochopenie tejto vety si ukážme príklad. Ak druhá strana hovorí niečo ako …to bolo moje ďalšie ocenenie… tak slovo ďalší vám našepkáva, že dotyčná osoba má na svojom konte viac ako len jedno ocenenie.

Inak povedané, človek oproti má potrebu zdôrazniť svoje ego, a vy toto zistenie môžete využiť. Môžete ho obsypať lichôtkami a pozdvihnúť jeho ego do takej výšky, až sa pridá na vašu stranu.

2. Sledujte, čo človek oproti vám hovorí a čo ukazuje. Všímajte si nezrovnalosti medzi gestikuláciou a slovami. Možno sa slovami snaží naznačiť negatívne pocity, no v kútikoch úst sa potajomky usmieva.

Alebo vám hovorí o radostných a úspešných momentoch, no jej postoj (hlava, ramená) vypovedá viac o smútku ako o šťastí. Zistenie rozdielov medzi gestikulovaním a slovami sa môže ukázať ako veľmi užitočné, preto by ste ho nemali prehliadať.

3. Nedostatočný kontakt očí alebo nadmerné žmurkanie naznačuje, že druhá strana nie je vo svojej koži. Môže napríklad klamať a snažiť sa vám vštepiť nepravdivé informácie, či už o podmienkach zmluvy alebo produktoch.

4. Ak je druhá strana v strese, siaha po tzv. upokojujúcich gestách. Ide napríklad o dotýkanie sa čela a brady, trenie dlaní o stehná a pod.. O jej nepohodlnom a úzkostnom stave vás zase informuje zamračené čelo, zovretá čeľusť či stuhnutý krk a tvár. Ak sa človek oproti vám mračí, má mimoriadne zovretú čeľusť a taktiež stuhnutú tvár či krk, môže to naznačovať jeho úzkostný stav.

5. Ak zistíte, že človek oproti začína privierať oči, prípadne vás viackrát žiada o zopakovanie otázky, je vysoko pravdepodobné, že je preťažený. Môže mať za sebou náročný deň alebo prechádza určitými problémami, čo sa prejavuje v jeho nedostatočnom vnímaní.

6. Veľmi veľa vám napovie to, či ma dotyčná osoba ruky prekrížené na prsiach, alebo ich má jemne zahnuté v páse. Prekríženie rúk totiž symbolizuje obranný postoj, čo znamená, že druhú stranu veľmi nezaujíma to, čo hovoríte.

7. Posledný tip znie – sledujte, v akej pozícii drží druhá strana hlavu. Naklonená hlava je považovaná za prejav súcitnosti, chápania, avšak hlava úplne znížená naznačuje, že osoba oproti vám niečo tají!

Viete o ďalších radách prípadne máte vlastné skúseností s tým, ako čo najlepšie prečítať človeka, ktorý pri jednaní sedí oproti vám? Ak áno, neváhajte sa s nimi podeliť v komentároch nižšie.

Foto: freedigitalphotos.net

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentáre
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x