10 spôsobov, ako spropagovať svoju webovú stránku

Tipy, ako svoje internetové stránky "vykričať" do sveta!

Dnes sa v oblasti on-line marketingu pozrieme na niekoľko spôsobov, ako svoju webovú stránku čo najviac vykričať do sveta. Vyhneme sa pritom plateným cestám, keďže podľa nás je omnoho výhodnejšie zainvestovať čas a peniaze do zdrojov, ktoré sa vám o návštevníkov budú starať prirodzene a dlhodobo (čo napr. o PPC reklamách povedať nemôžeme).

1. Ako prvý spôsob uvádzame SEO, čiže optimalizáciu webstránok pre internetové vyhľadávače. Určite už každý z nás pri surfovaní po internete použil internetový vyhľadávač, či už klasický Google alebo menej zaužívaný Bing a Yahoo.

Ak si niekto z užívateľov bude vyhľadávať spojenie„kvalitné krmivá pre psov“, vy ako vlastník e-obchodu s chovateľskými potrebami by ste mu určite radi predstavili svoju ponuku produktov. S tým samozrejme nie je problém, avšak také jednoduché to nebude.

Prečo? E-shopov s krmivami existuje neúrekom, takže aj keď vás vyhľadávač Google nájde, umiestní vás napr. na 89.pozíciu. Kto sa tam ale bude preklikávať? Samozrejme nikto! SEO je teda o tom, aby ste sa vo výsledkoch vyhľadávania dostali čo najvyššie, najlepšie na samú špicu. K tomu slúži množstvo techník – základom je zvoliť si správne kľúčové slová a na základe nich ďalej optimalizovať nadpisy (H1, H2, H3), alternatívne texty a podobne.

2.  Ďalším spôsobom zviditeľnenia webu je jeho lokálna optimalizácia. Čoraz viac ľudí dopytuje výsledky pre svoju oblasť (topánky Bratislava, elektronika Žilina atď..).Využite adresáre, kde okrem URL pridáte aj adresu a svoj web čo najlepšie lokalizujete.

3.  Tretia rada znie – spustite si blog. Vhodným príkladom je webová stránka www.e-zisk.sk, ktorá je okrem klasických informácií kto sme, čo ponúkame a kde nás nájdete obohatená o blog s užitočnými článkami, tipmi atď.. Samozrejme k veci.

Keďže uvádzaná stránka je venovaná tvorbe webových prezentácií, internetových obchodov a optimalizácií SEO, blog, ktorý prevádzkuje, sa zameriava práve na túto oblasť. Neváhajte takúto možnosť využiť aj vy.

4.  Tipom číslo štyri je hľadanie a získavanie partnerov. Ide o jeden z najstarších spôsobov, ako zvýšiť návštevnosť a viditeľnosť svojho webu. Opäť nadviažeme na náš príklad e-shopu s potrebami pre chovateľov, čiže sa obzeráme po tematicky rovnakých internetových stránkach (napríklad online časopis pre chovateľov) a navrhujeme im kvázi barter. Vy ponúknete niečo im (napr. banner) a oni zase niečo vám (napr. PR článok).

5.  Téma “internetové katalógy” patrí k často diskutovaným. Či už si myslíte, že internetové katalógy majú alebo nemajú účinok, dôležité je vyhľadať katalógy (alebo skôr adresáre) s vysokým PageRankom a návštevnosťou. Ide skôr o webové adresáre (ako Zoznam, Centrum a pod.) prostredníctvom ktorých si návštevník vyhľadá to, čo práve potrebuje. Taktiež miera preklikov z týchto katalógov je omnoho vyššia než pri menších “tuctových” zoznamoch.

6.  Ak ste pravidelným, prípadne aj menej pravidelným členom diskusným fór, môžete to využiť. Podpis vo fórach umožňuje pridať nie len informácie o tom, kto ste, ale aj URL adresu. Avšak pozor na to, aby sa z vás nestal neobľúbený spammer.

7.  Aj keď vybudovanie kvalitného mailing listu nie je krátkodobá záležitosť, oplatí sa jej venovať čas. Akonáhle sa vám od vašich fanúšikov podarí získať dostatok e-mailových adries (či už ponukou e-booku alebo iných výhod), môžete prostredníctvom pravidelného rozosielania newsletterov zvýšiť frekventovanosť návštev na vašich stránkach.

8. Na priečku číslo osem umiestňujeme sociálne médiá, ktoré dnes z pohľadu online marketingu nie sú príležitosťou, ale povinnosťou! Siete ako Facebook, Twitter či Pinterest sú spôsoby, ako osloviť viac a viac ľudí. Ak sa o tieto sociálne účty budete poctivo starať, užívatelia vás budú nepretržite sledovať.

9. Ďalším spôsobom, ako čo najviac zdarma spropagovať svoje webstránky, sú interné odkazy. Práve tento bod je tým, ktorý mnoho ľudí prehliada. Nerobte aj vy tú chybu. Dajte si záležať na tom, aby ste svoj obsah prepájali a riadili v takom smere, ktorý vám prinesie čo najviac pozretí!

10. Ako poslednú možnosť pre zviditeľnenie internetových stránok uvádzame OFF-LINE priestor. Firemné vizitky, plagáty, edukačné materiály či nápisy na automobiloch – všade by jasne a zrozumiteľne mala svietiť vaša URL adresa.

Taktiež v rámci konverzácie, či už s dodávateľmi, odberateľmi alebo obchodnými partnermi nezabudnite svoj web opomenúť. Off-line priestor, na ktorý mnohí správcovia webstránok zabúdajú, sa vám môže postarať o nejedného návštevníka.

Foto: freedigitalphotos.net

Dušan Hruška
Dušan Hruška

Zakladateľ viacerých online projektov, trader, bloger. Cez svoje články rád inšpiruje ostatných, baví ho cestovanie, písanie a finančné trhy.

Articles: 19
0 0 votes
Ohodnoť tento článok
Subscribe
Notify of
guest
3 Komentáre
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x